maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

De Intensive Care is nu zelf patiënt aan de beademing

lees ook ...

Vakbekwaamheidscriteria en Beroepencommissie nader bekeken

Er wordt op donderdag 09 februarie aanstaande door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) een publieke consultatie georganiseerd, ter uitvoering van de ...

De intensivist Navin Ramdhani,  van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft weinig hoop over de situatie bij de Intensive Care Units, als het gaat om de covid-19 situatie. Hij bevestigt dat, personeel, inzet en geld grote uitdagingen zijn in de zorg op dit moment. Hij vindt het belangrijk dat mensen zich tegen covid-19 laten vaccineren. Als zij toch besmet raken, hoeven zij  niet opgenomen te worden op de intensive care afdeling.

“We bereiken dagelijks punten die angstwekkend zijn. Voor elk bed dat wij vrijmaken voor de intensive care (IC) moeten we gediplomeerde verpleegkundigen, artsen en specialisten hebben. We willen niet naar de situatie waar één IC-verpleegkundige aan vijf bedden moet werken”, aldus de intensivist.

“Als ik alleen kijk naar wat er zaterdagavond is voorgevallen: we hadden landelijk maar twee IC-bedden beschikbaar. Op dit moment liggen er op de IC-afdelingen zeker vijf mensen met hele hoge risicofactoren, zoals een gewicht van tussen de 120 en 150 kilo. Zij komen gezien hun leeftijd en hun risico in aanmerking voor een vaccinatie, maar hebben dat nagelaten”, legt hij uit. “Het is je goed recht als je niet wil, maar zorg er dan voor dat je geen Covid-19 krijgt anders beland je op de IC als je risicofactoren hebt”, waarschuwt Ramdhani. Hij maakt duidelijk dat de IC-units hun grens hebben bereikt.”

Zondag tijdens de laatste covid-19 persconferentie hebben infectiologen  een update gegeven van de beschikbare reguliere ziekenhuisbedden. Het schort  aan menskracht. “We hebben gemerkt dat de bezetting van de bedden voor Covid-19 patiënten in rap tempo zijn toegenomen”, zegt infectiologe Lycke Woittiez. Momenteel hebben het Regionaal Ziekenhuis Wanica, ‘s Lands Hospitaal en het Diakonessenhuis volledige afdelingen ter beschikking gesteld. “Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen periode dan merken we dat vanaf 20 april 53 mensen ziekenhuis behoeftig waren en dat is geleidelijk aan toegenomen. Zaterdag zaten we op 98 bezette Covid-19-bedden op de cohort-afdelingen”, deelt Woittiez mee.

Tijdens de conferentie waren er nog honderd bedden beschikbaar voor Covid-19-patiënten. Dit zijn voornamelijk mensen die aan de beademing moeten of eventueel zijn uitgedroogd door de ziekte. “We zitten bijna op onze maximale capaciteit. Twee weken geleden hadden we nog geen honderd bedden beschikbaar, maar we zijn dat langzaamaan aan het uitbreiden. We hebben echter ook personeel nodig, maar de reguliere zorg moet gewoon doorgang kunnen vinden.” Om de tweedelijnszorg te verlichten hebben  huisartsen hun ondersteuning toegezegd als het gaat om het monitoren van patiënten die Covid-19 positief zijn en in thuis isolatie zitten. “We hebben meer dan honderd huisartsen hiervoor bereid gevonden”, zegt Mukesh Simbhoedatpanday. Hij is voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname. De monitoring zal zowel op afstand als door fysieke huisbezoek geschieden.

Het ministerie van Volksgezondheid  zal  de mensen in thuisisolatie  voorzien van een saturatiemeter, dat is een apparaat dat het zuurstofgehalte in het lichaam meet. Zij krijgen  ook een temperatuurmeter te leen. “We hebben van elk ongeveer honderd beschikbaar. De patiënt zal de meter met instructie van ons krijgen. We passen het ABCD-principe toe”, vertelt Simbhoedatpanday. Hierbij worden ademhaling, luchtwegen, circulatie, mobiliteit en omgeving gemonitord. “Indien wij bijvoorbeeld merken dat het schort bij de ademhaling en geen goede mobiliteit merken bij de patiënten dan verwijzen wij door voor opname”, aldus de VMS-voorzitter.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe Intensive Care is nu zelf patiënt aan de beademing