maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.8 C
Amsterdam
4.5
(4)

De Guyana Suriname Basin (GSB)

lees ook ...

Geheugenverlies Desi Bouterse in Fort Zeelandia – CNN:...

- Geheugen verlies van Bouterse, kan zich maar weinig herinneren - Federatie van Organisaties van Leerkrachten legt voor één dag het werk neer - Pagara-festijn één van de meest fantastische jaarafsl...

 

Suriname en Guyana zijn nieuwe opkomende olierijke landen met diep water olieboringen. Zij volgen nu Trinidad en Venezuela die al 118 jaar olie produceren en exporteren. Het Guyana Suriname Basin (GSB) is de heilige graal van nieuwe ontdekkingen in de olieprovincie volgens Anthony T. Bryan  emeritus hoogleraar/ Senior Fellow Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van West-Indië.

Verder zegt hij  dat het Guyana Suriname Basin(GSB) de heilige graal is van nieuwe ontdekkingen. Olie-energie deskundigen zien in 2021 een significante toename van booractiviteiten door Guyana. De prijs van ruwe olie is wereldwijd gestegen. Olie- en Gasbedrijven zijn op zoek naar ontdekkingen, waarmee snel winst kan worden gemaakt.

ExxonMobil heeft vanaf 2015 rond 9 miljard vaten olie-equivalent voor de kust van Guyana gevonden en kreeg zijn eerste olielift in december 2019. De verwachting is dat de werkzaamheden in de Canje-blok zal worden uitgebreid, terwijl men zich voorbereid op het boren in het Payara-project. Suriname heeft ook pay-dirt kunnen raken na de ontdekking van blok 52 in 2020. In 2021 zal diepwater exploratie in Suriname geleid worden door de internationale oliemaatschappijen(IOC’s) Total, Tullow en Shell.

De olie in de GSB is de vloeibare substantie die Trinidad, Venezuela, Guyana en Suriname motiveert om verder te exploreren en te boren. Dit gebied is nu de heilige graal voor veel fossiele brandstoffen. Alle vier landen willen een deel binnenhalen. De regering van Trinidad & Tobago nadert volgens een bron die anoniem wil blijven de mondiale instanties voor maritieme jurisdictie voor goedkeuring om haar Exclusieve Economische Zone (EEZ) dichter bij de GSB te brengen. Suriname maakt deel uit van de GSB, maar zal zijn offshore activiteiten dichter bij de Stabroek-velden van Guyana brengen. Venezuela wil de maritieme grenzen en de EEZ opnieuw definiëren.

Suriname en Guyana zijn ingenomen met hun toekomst in de gas en olie-industrie. Toch moet er nog goed afgesproken worden hoe de verantwoordelijkheid van olielozingen zullen zijn, en ook hoe corruptie op dit gebied moet worden voorkomen. Verder moet  men nadenken over de aanpak van klimaatverandering.

In Suriname zijn de moederolie- en gasbedrijven volledig verantwoordelijk voor mogelijke olielozingen. In Guyana zijn er andere afspraken gemaakt. Daar zullen de maatschappijen alleen bedragen boven de lokale verzekering dekken. Nieuwe afspraken omvatten wel onbeperkte aansprakelijkheid voor het moederbedrijf.

Terwijl dit gebeurd is men wereldwijd op zoek naar alternatieven zoals wind- en zonne-energie die vaak goedkoper zijn. Fossiele brandstoffen zullen gebruikt worden totdat men over kan gaan tot het produceren van steeds schonere brandstoffen. De olie en gaswinning van Trinidad, Venezuela, Guyana en Suriname en de IOC’s zullen doorgaan totdat het niet meer winstgevend is.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe Guyana Suriname Basin (GSB)