zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
4.8
(17)

De goedkope schandalen strategie van de regering blijkt heel effectief te zijn

lees ook ...

Regering digitaliseert loonstrookjes: 35.000 landsdienaren g...

In het kader van het digitaliseren van het overheidssysteem is de regering begonnen met het automatiseren van de loonstrookjes. Tot nu toe hebben ongeveer 35.000 landsdienaren zich geregistreerd. Dire...

Aan schandalen geen tekort in Suriname. De regering doet geen moeite om schandalen te voorkomen. Het lijkt alsof deze regering de schandalen niet eens bij kan houden. Hun doofpot of bak van schandalen begint uit te puilen maar deze regering heeft simpele trucjes om die schandalen te “managen”:

  1. Zij creëren gewoon nieuwe schandalen zodat men de oude weer snel vergeet, op deze manier dempen zij de beerput met nieuwe dreg
  2. Mensen die kritisch zijn worden of ingelijfd om omgekocht in de hoop dat er minder over de fouten van de regering geschreven of gepraat wordt

Nieuwe schandalen als afleiding

Net als je denkt dat je alles al gehad hebt dan verrast de regering je met nieuwe schandalen. En net als je denkt dat het niet erger kan dan val je van je stoel af als je ontdekt hoe dre ai ze nieuwe schandalen hebben bedacht. De President is net geland van zijn reis uit India en het land beroering gebracht met zijn drang om met de racistische extremistische BJP samen te werken. Let wel, hij wil samenwerken als VHPer maar de VHP is de leidende partij in de regering dus defacto importeert hij via zijn VHP de verwerpelijke ideologieën van de BJP de regering in. Maar om dit alles te maskeren en het iedereen dit laten vergeten komt hij nu met de benoeming van Leo Brunswijk tot CEO van EBS. Natuurlijk gun ik Leo Brunswijk de mooiste functie bij de grootste energie reus maar niet als CEO van EBS om diverse redenen:

  1. Belangenverstrengeling: Leo is de broer van Ronny. Een kind kan al aanvoelen dat dit niet kan want EBS legt via de RvC verantwoording af aan de regering, waarvan Ronny Brunswijk mede leider is. In deze constructie zal Leo Brunswijk nooit ter verantwoording geroepen worden voor eventuele misstanden. Niks menselijk is ons vreemd dus bespaar ons de kronkels aan uitleg
  2. Uitkomst Onderzoek EBS : het onderzoek naar de rol van Leo Brunswijk is zoals alle andere onderzoeken van de President nog onder de pet. Leo had zelfs een uitreis verbod. Er is daarin geen verantwoording gekomen zover het volk het weet dus hoezo een beloning nu
  3. Mismanagement EBS : Volgens het EY onderzoek is er bij EBS sprake van mismanagement. De kosten zijn te hoog en die komen door verkeerde beslissingen en slecht management. Leo Brunswijk was afgelopen 2 jaren verantwoordelijk voor het beleid bij EBS als Voorzitter van de RvC en was zelfs gedelegeerd manager. Hij wordt nu door de President beloond voor zijn onkundige controle en slecht management. b

Hoe bestaat het dat deze President maar niet kan snappen wat belangenverstrengeling in houdt? Is deze President hardleers, gewiekst of heeft hij gebrek aan integriteit. Hij zei dat hij benoemingen terug zou draaien. Hij haalt Leo Brunswijk weg bij Staatsolie maar benoemt hem nu in een zwaardere rol bij EBS. Dus hij strooit zand in de ogen van de samenleving.

Inpalmen en monddood maken

Naast het dempen van de beerput met nieuwe schandalen probeert de regering mensen die kritisch zijn in te palmen. Hoeveel media mensen zijn niet ineens muis stil. Hoeveel mensen van het maatschappelijk middenveld zijn ineens muis stil. Wij kennen de vakbondsleiders die ineens DNA lid zijn geworden. We kennen de kritische programmamakers die ineens DNA lid zijn geworden. Deze mensen hebben kennelijk dus op bestelling kritiek geleverd. Lees in dit verband ook mijn artikel “Waar zijn de Surinaamse moraalridders gebleven nu er zoveel ellende zichtbaar is in het land?”

https://www.culturu.com/nieuws/column/waar-zijn-de-surinaamse-moraalridders-gebleven-nu-er-ellende-zichtbaar-is/

Je zou denken dat de gemeenschap dit niet meer zal accepteren. Wat schetst ons verbazing. Mones van Action Nieuws in Nickerie heeft dit weekend openlijk blijk gegeven dat hij deze regering steunt, weliswaar via ABOP/PL. Iedereen die nuchter is, te veel verstand is niet eens nodig, kan weten dat Mones nu een razende reporter is van de regering. Zo jammer want hij was een “luis in de pels” van de macht maar nu is hij helaas onderdeel geworden van dezelfde macht die hij bekritiseerde. Zo simpel gaat het in Suriname. Principes worden aan de dijk gezet als men vuilnis zakken op straat zet.

Het failliet van het land kan ons toch niet meer verbazen. Iedereen staat erbij en kijkt ernaar. Een regering die niet werkt aan het voorkomen van schandalen, het maatschappelijk middenveld zwijgt en verzwijgt, kritische observanten kiezen voor de macht in plaats van principes.

Als de Surinamer dit allemaal lijdzaam blijft accepteren dan is er geen enkel perspectief voor het land, niet in 2025, niet in 2030 en voorlopig niet eens in de komende 100 jaren. Dit klinkt niet prettig, dat weet ik maar iedereen die nu op zijn tenen getrapt is moet mij maar uitleggen hoe we dit anders moeten zien zonder ons te vermoeien met de-vorige-regering argumenten.

Hoe moeilijk is het voor het maatschappelijk middenveld en de sociale elite om principes te tonen? De sociale elite wil geen kleur bekennen immers zij eten graag van verschillende wallen. Het is het arme volk dat de prijs betaalt van alle wanbeleid en de collaboratie van de sociale elite met de foute bestuurders.

Ondertussen kan de regering rustig doorgaan met het bedenken van nieuwe schandalen wat ogenschijnlijk hen totaal geen moeite kost.

Er zijn genoeg landen in de wereld en voorbeelden waar de verstikkende deken en de wurggreep van de sociale elite en de foute bestuurders bruut zijn weggerukt. Waarom zou Suriname dan een uitzondering zijn? Wie gaat het allemaal opschudden?

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe goedkope schandalen strategie van de regering blijkt heel effectief te zijn