dinsdag 27 februari 2024
25 C
Paramaribo
2.8 C
Amsterdam
3.4
(7)

De boze dromen van de bisschop en de pandit

lees ook ...

Ricanaumofo bereikt mijlpaal met geasfalteerde weg

Het rijden naar Ricanaumofo wordt binnenkort een stuk aangenamer, aangezien de weg momenteel geasfalteerd wordt. Op zaterdag 24 februari 2024 vond de eerste oplevering van het geasfalteerde weggedeelt...

Uit eigen waarneming blijkt dat boze dromen van de bisschop en de hoofdpandit vandaag het gesprek van de dag waren. Zomaar uit het hoofd, een domper voor iedereen die erover sprak, hebben Pater Choenie van het Comité Christelijke Kerken (CCK) en Pandit Bipat van de Interreligieuze Raad In Suriname ( IRIS) een heftige geschreven oproep doen uitgaan naar de gemeenschap.

Terwijl alles rustig is vragen Pater Choenni en Pandit Bipat om de orde en rust te bewaren, want ze hebben gehoord dat er rellen worden gepland om de huidige regering af te zetten. Ze vragen de gemeenschap het hoofd koel te houden en te blijven handelen in overeenstemming met wet en recht. “Die pater en pandit veroorzaken zelf onrust” is de eerste conclusie.

Ontstemd
Als columnschrijvers collectief probeert Sranan Peyri nieuws te verhelderen, te verklaren wat er schuilt achter woorden en daden van politici. Wat oorzaak en  gevolg is, wie betrokken is, waarvoor doet of zegt een openbare figuur iets? Kortom: we are connecting de dots.

Als columnisten geven we ook een oordeel over daden en woorden die onverantwoordelijk zijn. De vraag in deze is gelijk: “Woow, moesten CCK en IRIS op deze manier uitkomen?” Met woow wordt bedoeld, verbazingwekkend verkeerd.
Wie met emotioneel rakende woorden iets van nationale veiligheid op radio, tv en krant dus ook online komt beweren, moet goed uitleggen waarom en dat is niet gebeurt hier.

Dat er geen behoorlijke reden voor zo’n heftige oproep werd gegeven heeft velen ontstemd hierover. Of we zouden de reden zover moeten zoeken-en dit is speculatie- dat er nu een arbeidsconflict gaande is tussen de bond van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de regering. De bondsvoorzitter is lid van Organic, en zou om politieke redenen de levering van elektriciteit kan laten stoppen.

Irritatie
In Suriname hebben we bij uit de lucht gegrepen woorden en overbodige praatjes (bere-furu tori) de gewoonte onze irritatie te uiten met de woorden:” en go furu”. Gisteren hoorde je ook: Heb je Pater Choenie gehoord op ABC? Zijn chocolade mars is vol “

De irritatie was groot omdat hier min of meer invloedrijke religieuze leiders ernstige waarschuwingen uiten op grond van : “We hebben iets vervelends gehoord”. En nergens een bewijs aandragen. Zo iets zwaarwichtigs mag je niet zo raadselachtig brengen. Als hoofdpater mag je niet uit persoonlijke emotie handelen.

Politiek?

Choenie vertelde op zijn 65ste verjaardag vorig jaar dat zijn moeder bedreigd was dat haar zoon zou betalen, voor het feit dat hij partij kiest tegen de moordenaars van 8 december en met name de machtige hoofd veroordeelde D. Bouterse. Nu lijkt het of de hoofdpater iedereen op dramatische wijze wil meesleuren in zijn persoonlijke boze angstdromen.

Dat is echt een flutreden om maar een beetje paniek te gaan zaaien door een waarschuwing voor iedereens veiligheid uit te laten gaan, en zelfs nare scenario’s te gaan voorspellen! Heeft Pater een toffe inlichtingen dienst, of heeft een rooms katholieke persoon Pater iets opgebiecht, waarom Pater dit doet was een terechte vraag.

De gedane oproep van religieuze zijde betreft nationale veiligheid en zou van de minister van Justitie en Politie of de president van Suriname moeten komen…Of duidt de oproep van de religieuze leiders op etnische steun aan de huidige, vrij onpopulaire politieke leider Santokhi? (Wordt vervolgd)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe boze dromen van de bisschop en de pandit