zondag 27 november 2022
25 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

De besprekingen in Guyana samengevat

lees ook ...

Wandelloop ivm dag van de Verkeersslachtoffers

Het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI) organiseerde op zaterdag 19 november een wandelloop. Deze wandelloop werd gehouden in het kader van de Internationale Dag van de Verkeersslachtoffers, die jaarli...

Na aankomst van president Chandrikapersad Santokhi in Suriname na zijn bezoek aan Guyana  inspecteerde hij de troepen waarna hij zich naar de gerenoveerde Sabaku Lounge begaf. Het protocol van overdracht werd door de directeur van Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden Adjaykoemar Moensi voorgelezen, waarna vicepresident Ronny Brunswijk de grondwettelijke taken weer aan het staatshoofd overdroeg.

Het bezoek aan Guyana was in het kader van het Strategisch Dialoog en Samenwerking Platform (SDCP) dat in november 2020 werd opgezet. Dit platform wordt geleid door de staatshoofden Chandrikapersad Santokhi van Suriname en Irfaan Ali van Guyana. De staatshoofden zullen twee keer per jaar bij elkaar komen om de samenwerking tussen de twee landen te evalueren en de bereikte resultaten te bespreken. De ministers van buitenlandse zaken van beide landen zijn belast met de monitoring van de vooruitgang in de verschillende werkgroepen en de voorbereiding van de agenda voor deze high level vergaderingen. De eerstvolgende vergadering zal in maart of april van het komend jaar plaatsvinden.

De samenwerking op regionaal en internationaal gebied zal behalve het aantrekken van  investeerders ook de lokale productie moeten stimuleren om zodoende inkomsten te genereren. Suriname en Guyana zullen mogelijk diverse partnerschappen aangaan om producten in diverse markten waar men geen toegang heeft te kunnen bereiken waaronder  de Verenigde Naties en Europese Unie. Ook de samenwerking op het gebied van drugssmokkel, mensenhandel en piraterij geïntensiveerd worden.

Een vaste oeverbinding tussen Guyana en Suriname is van strategisch belang voor het personenverkeer en de handel. Er zal opnieuw worden nagedacht worden over de hoogte van de brug over de Corantijnrivier, maar ook andere projecten die gepaard gaan met de aanleg van de brug  zoals het bouwen van een internationale airport in ons rijstdistrict wordt bekeken. Een commissie bestaande uit de ministers van Buitenlandse zaken, Financiën en Openbare werken zal een investerings- arrangement te ontwikkelen binnen vier weken, zodat de nodige besluiten genomen kunnen worden.

Er zal ook een strategisch ontwikkelingsplan voor West-Suriname en Berbice samengesteld worden, waarbij men niet alleen op de ontwikkeling van goedkope gasenergie zal letten, maar ook hoe het best het Guianaschild te ontsluiten. Hiervoor zal een trilaterale summit georganiseerd worden tussen Suriname, Guyana en Brazilië. Deze summit zal specifiek gaan over de samenwerking op het gebied van energie, infrastructuur, investeringen en milieu. Een team van experts zal onder leiding van vicepresident Bharat Jagdeo van Guyana naar Suriname afreizen om de Carbon Credit Programma’s voor te bereiden.

Met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is er een overeenkomst bereikt over handel in agrarische producten tussen de twee landen.  Guyana zal zaaizaad verkopen aan Suriname ten behoeve van de rijstsector. De kwestie van de visvergunningen kwam ook aan de orde, welke door minister Parmanand Sewdien (LVV) verder uitgewerkt zal worden.

De ministeries van Volksgezondheid van beide landen hebben overeenkomsten gesloten over medisch beleid. Deze samenwerkingsovereenkomsten zullen verder uitgewerkt worden door de ministers. Tevens is de positie van Haïti en de Covid-19 vaccins besproken met de nieuwe Caricom Secretaris-Generaal, Dr. Carla Barnett.

De grenskwestie kwam aan de orde en zal door middel van dialoog opgelost worden. De grenscommissie zal op vrijdag 27 augustus 2021 een vervolgmeeting hebben. En wat Sport en Cultuur betreft zijn de Inter- Guyanese Spelen en Culturele activiteiten aanstaande.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe besprekingen in Guyana samengevat