maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

De arbeidsmarkt wordt nader bekeken en nader omschreven

lees ook ...

Nederlandse politie en CILC leiden politiecommissarissen naa...

In aanwezigheid van de programmamanager Benito Shukrula, docent/begeleider Politie en Leiderschap bij de Nationale Politie Nederland, eenheid Amsterdam, vond op woensdag 28 februari 2024 de eindconfer...

Naomi Esajas-Friperson, directeur Arbeidsmarkt van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), deelde de regels van het arbeidsmarktbeleid op een persconferentie, gehouden op dinsdag 29 maart 2022. Vanuit het ministerie zal een commissie worden ingesteld voor de herformulering van de arbeidsmarkt om aan te sluiten op de hedendaagse realiteit. 

Deze commissie zal onder andere bestaan uit het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het Planbureau en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). “Als we praten over arbeidsmarktbeleid dan zijn er drie cruciale aspecten, namelijk werkgelegenheidsbevordering, werkloosheidsbestrijding en sociale zekerheid”, stelt Esajas-Friperson. Om het arbeidsbeleid goed vorm te geven is er een afdeling arbeidsstatistieken die zorgt voor de reguliere productie en distributie van data. Deze wordt twee keer per jaar door het ministerie van AW&J gepubliceerd.

“Het scholen van de beroepsbevolking is ook zeer belangrijk”, zegt Esajas-Friperson. Daartoe zijn er werkarmen ter ondersteuning van het ministerie, te weten Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO), Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Deze werkarmen zorgen voor training, om-her-en bijscholing van de beroepsbevolking zodat hun waarde op de arbeidsmarkt kan stijgen.

Het ministerie van AW&J heeft ook een beroepengids uitgebracht om mensen te stimuleren zich te scholen. De gids gaat uit van het beroep, het werk dat men zou kunnen doen en de scholing die daarvoor nodig is. De gids is gefinancierd door het project Basic Needs Trust Fund (BNTF). Het directoraat bemiddelt tevens bij het zoeken naar een passende baan. Hiervoor zal er een vacaturebank worden opgezet. Dit is een database waarop vacatures worden geplaatst door particuliere bedrijven.

Om de vacaturebank op te zetten en te voeden is men nu bezig met een vacature survey om de vraag op de arbeidsmarkt te meten, wat voor soort vacatures er zijn en wat de vraag is over pakweg een jaar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDe arbeidsmarkt wordt nader bekeken en nader omschreven