zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
3.2
(5)

De aka, de tingi fowru en de oso fowru

lees ook ...

Huize Ashiana in gesprek met ministerie over subsidievertrag...

Brenda van Daal, de directeur van Huize Ashiana, heeft opheldering gegeven over de vertraging in de subsidieaanvraag en de ontbrekende documenten die tot onrust hebben geleid bij zowel bewoners als pe...

De arend, de aasgier en de kippen, luidt de kop van dit artikel, vertaald uit het Sranan tongo. Een heel mooie uitleg die ik een Surinaamse pastor hoorde geven is dat mensen in hun voornaamste doen en laten te vergelijken zijn met drie soorten vogels: de arend (aka) de aasgier (tingi fowru) en de kip (0so fowru). Hij voegde daaraan toe dat je doen en laten jouw vrije keuze is en dat je ook kan besluiten tot een andere soort te gaan behoren.

Kippen

Om maar met de meest voorkomende soort te beginnen: de kippen en hun gedrag. Kippen kakelen voortdurend. Ze krakelen en scharrelen constant met hun ogen naar de grond en naar elkaar gericht. As een kip een worm of een sprinkhaan heeft gevangen, springen de anderen gelijk luid kakelend op om er ook een hapje van te vinden. Ook al zou er een meter van de kippen een ander wormpje voorbijgaan, zien ze het niet, ze zien die van de andere en willen die hebben.
Copy cats, mensen die hetzelfde willen als anderen en daarmee in competitie zijn (strey libi), mensen die niet verder zien dan de grond en krakelig reageren op de hun omringende anderen, ze vertonen kippig gedrag. Haantjesgedrag zie je bij de politici die elkaar willen overtroeven in het leegplukken van staatskas en staatsbedrijven. Dan wordt er luidop gekraaid als het andere etnische groepje meer heeft geplukt dan hun. Een land komt duidelijk niet vooruit als het merendeel van de mensen als kip leeft.

De aasgier

De aasgier of tingi fowru leeft alleen van stinkende dode dieren. De tingi fowru achtige persoon heeft het alleen maar over tingi tories van anderen, oud zeer en rottigheden, liefst die van lang geleden. Ieder normaal persoon zal een maaltijd bereiden van verse rijst, groente en vis of vlees bijvoorbeeld, vol voedzame vitaminen. Ook hetgeen je geestelijk opneemt zou vers en energie gevend moeten zijn. Vreemd genoeg zijn er veel mensen die zich blindstaren op een naar verleden of naar aanleiding van enge voorspellingen en profetieen, het alleen over een vernietigde toekomst en het einde der tijden hebben(bepaalde christelijke groepen).
Het heden zo fijn mogelijk maken voor jezelf en jouw omringende anderen schijnt voor hun minder zinvol, ze zitten vol vernietigende kritiek zonder opbouwende oplossingen. Het is alleen de wil tot overleven en te overwinnen met hun niet constructieve verhalen die maakt dat ze leven. Een bekend voorbeeld hiervan is Edward Belfor. Of andere politici die het steeds hebben over de vorige regering. Aasgierig gedrag zie je ook bij de Times van Suriname die elke dag een verkeers- of ander ongeluk op de voorpagina heeft, of andere kranten waarin bijna alleen verrotte tories aan bod komen. (wordt vervolgd)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe aka, de tingi fowru en de oso fowru