zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
5
(1)

Dc Saramacca vergadert met supermarkthouders over prijsverhogingen

lees ook ...

Santigron verwelkomt nieuwe hoofdkapitein met traditionele p...

Op vrijdag 5 april 2024 markeerde Santigron een keerpunt in zijn geschiedenis door Glenn Kakai officieel te installeren als de nieuwe hoofdkapitein, in een ceremonie doordrenkt met de rijke tradities ...

De districtscommissaris (dc) van Saramacca, Sherin Bansi Durga, heeft zondag, bijgestaan door DNA-Lid Radjender Debi en Viola Rambaran-Tjon Ket Soeng (tolk), vergaderd met de supermarkethouders in het district Saramacca te Groningen. Bansi-Durga zei dat de situatie en voorspellingen op het prijzenfront vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor onze samenleving niet makkelijk eruitziet, omdat wij zelf midden in de uitvoering zitten van een aanpassingsprogramma met een enorme koopkrachtdaling.

Daarom gaan de controleurs van de bestuursdienst vanaf nu niet op basis van klachten van de consument bij winkeliers langs, maar zij zullen zoals gebruikelijk elke woensdag in de winkel komen om alles met de winkelier door te nemen.

De dc hield de winkeliers de volgende zaken voor die zich momenteel voordoen in de handel:
– terwijl de oorlog in Europa pas een maand aan de gang is, worden hier de prijzen van goederen die vóór de oorlog zijn ingeklaard en opgeslagen door leveranciers en winkeliers verhoogd onder het mom van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ze noemde onder andere spijsolie, meel, suiker, knoflook en import kip.
– dat dit betekent dat goederen die nu zeilende zijn en vóór de oorlog van 24 februari 2022 zijn ingekocht straks ook tegen de oorlogsprijs verkocht zullen worden. Zij hoopt dat de minister van Economische Zaken en Technologische innovatie hiervan goede nota neemt.

De volgende vragen moet hier beantwoord worden:
a. Moet en mag in deze zonder meer de vervangingswaarde theorie worden toepast door importeurs/leveranciers?
b. Hoe doen wij met goederen die niet uit het oorlogsgebied binnenkomen. Bijvoorbeeld zonnebloemolie uit Argentinië?
c. Bij dezen gaat het niet om een op hol geslagen wisselkoers. De koers is al maanden stabiel. Alleen bij een op hol geslagen wisselkoers zou er sprake kunnen zijn van toepassing van de vervangingswaarde theorie. Anders wordt het een vrijgevochten boel ten koste van de consumenten. Producten worden dan in prijs verhoogd die niets te maken hebben met de oorlog.

Verder hield de dc de aanwezige winkeliers voor dat zij altijd de dupe worden van prijsverhogingen, omdat ze worden uitgemaakt voor uitbuiter, fufuru mang of rot chinees. “Wij gaan er samen voor zorg moeten dragen dat niemand wordt bestolen in de schakel van de levensmiddelen handel.”

De groothandel/leveranciers en winkeliers moeten in deze moeilijke tijd voor ons allen, ook hun bijdrage leveren om slechts de toegestane winstmarge te hanteren en zich niet laten meeslepen door hebzucht. Het district Saramacca heeft een eigen model van prijscontrole en prijsbewaking ontwikkeld, waarbij de winkels per ressort wekelijks worden aangedaan door de controleurs.

Het dan verkregen resultaat van de prijzen wordt per winkel per ressort gepubliceerd op de Facebookpagina van BIC (Burger Informatie Centrum) Saramacca. De consumenten kunnen dagelijks de prijzen per ressort volgen en ook van commentaar voorzien.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDc Saramacca vergadert met supermarkthouders over prijsverhogingen