dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Dc Saramacca pleit voor introductie landbouwonderwijs op basisscholen

lees ook ...

Buitengewone droogte teistert het binnenland

De aanhoudende grote droogte houdt het binnenland in zijn greep. Het besef om niet slechts afhankelijk te zijn van waterwegen groeit. Boten hebben grote moeite om te varen door het ongekende lage wate...

Sherin Bansi-Durga, districtscommissaris (dc) van Saramacca, heeft woensdag gepleit voor de introductie van landbouwonderwijs op de basisscholen. Zij deponeerde haar verzoek bij president Chandrikapersad Santokhi en minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bij de officiële ingebruikname van 4 praktijklokalen van LBO H.J. De Vries te Tijgerkreek.

Hierbij gaat het om één praktijklokaal welke is gerenoveerd en drie nieuwe bijgebouwde praktijklokalen. Deze praktijklokalen zijn voorzien van nieuwe geavanceerde machines en handgereedschappen. De praktijklokalen zijn bestemd voor de richtingen Bouwkunde, Voertuigentechniek en Werktuigbouwkunde en voor het praktijkvak Lassen.

In haar toespraak gaf de dc aan, hoe belangrijk deze praktijklokalen zullen zijn voor de opkomende exploitatie van de olie- en gasindustrie off shore. Dat wij ervoor moeten gaan zorgen dat gekwalificeerd personeel hier in het land aanwezig is, en dat wij hierdoor veel inkomens in US-dollars gaan achterhouden in het land. Ook dat wij gaan moeten investeren in kennis economie om zodoende onze afhankelijke positie ten opzichte van de ontwikkelde landen te elimineren.

Voorts ging de dc in op de resultaten van een onlangs gehouden survey door het commissariaat in het district Saramacca, welke uitwijst dat slechts 30% van de uitgegeven arealen in het district, zowel in eigendom als in grondhuur worden benut voor het doel waarvoor het is uitgegeven. Dus, een enorme potentie aan geïrrigeerd land van 70% met alle nutsvoorzieningen blijft onbenut.

Als belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is dat onze jongeren de landbouw, zo u wil noemen de tuinbouw, de rug hebben toegekeerd. Er bestaat totaal geen animo bij de jongeren om de tuinbouw als beroep te kiezen. Laat mij bij vermelden, op de traditionele manier, zei de dc.

“In het kader van de diversificatie van de mijnbouw afhankelijke economie zoals door de president aangegeven wil ik hierbij pleiten:
President, minister, om te beginnen in de agrarische districten, landbouw onderwijs weer te introduceren op de basisscholen. Vooral de kennis hoe thans met moderne technieken de landbouw wordt uitgeoefend in de rijke landen waarbij de boeren een welvarend bestaan leiden,” zei Bansi-Durga.

Ze pleit hierover, omdat er zoveel aan de basis is kapotgegaan de afgelopen jaren. Door mobilisatie en participatie van de basis, bij het beleid zullen wij zeker in slagen om de ontwikkelingsdoelen te realiseren voor meer productie en export,” zei de dc.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDc Saramacca pleit voor introductie landbouwonderwijs op basisscholen