zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
0
(0)

Dc Saramacca doet drie uur ’s ochtends prijscontrole bij Centrale Markt

lees ook ...

Santokhi: “Grondconversie garandeert bestaanszekerheid...

Tijdens de recent gehouden Regeringsraad Vergadering (RRV) op woensdag 10 juli 2024 zijn de aanpak van grondconversie, personeelsbeleid en veiligheid besproken. President Chandrikapersad Santokhi riep...

Districtscommissaris (dc) Sherin Bansi-Durga van Saramacca heeft woensdagochtend rond drie uur een bezoek gebracht aan de groothandelaren van de Centrale Markt Paramaribo. Op het commissariaat zijn er de laatste dagen veel klachten gedeponeerd van boeren en opkopers/commissionairs. Volgens de boeren willen de opkopers/commissionairs niet afrekenen conform de gepubliceerde groothandelsprijzen minus gemaakte kosten.

Het Burgerinformatiecentrum (BIC) Saramacca publiceert dagelijks de groothandelsprijzen van groenten en fruit op zijn Facebookpagina. Iedere ochtend van maandag tot en met vrijdag zijn medewerkers/prijsopnemers van de afdeling Landbouw informatie van het commissariaat Saramacca aanwezig onder de Centrale Markt Paramaribo om de groothandelsprijzen te noteren.

De klachten van de opkopers/commissionairs zijn dat de prijsopnemers van het commissariaat hoge prijzen noteren voor de producten om zo de boeren te bevoordelen bij de afrekening. Het bezoek van de dc samen met een vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Saramacca, P. Sardjoe, aan de markt heeft aan het licht gebracht dat de prijsopnemers van het commissariaat conform de instructies de prijzen noteren.

Op drie momenten van de ochtend worden de prijzen van de producten genoteerd en dan de gemiddelde prijs ter publicatie aangeboden. De districtscommissaris roept hierbij dan ook beide partijen op om elkaar te vinden op dit stuk.

De boeren moeten thans met heel dure inputs produceren en zijn dan niet bereid met 50% of minder van de groothandelsprijs van een product genoegen te nemen. Willen wij de agrarische sector moderniseren, productie en export bevorderen dan moet de boer gegarandeerd zijn van een redelijk inkomen.

Aan de andere kant moet de opkoper/commissionair ook zijn gemaakte kosten voor transport en winst in alle redelijkheid eruit kunnen halen, waarbij de belangen van de consument ook in acht worden genomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDc Saramacca doet drie uur ’s ochtends prijscontrole bij Centrale Markt