dinsdag 27 september 2022
33.4 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
5
(1)

Dc Goelaman schenkt aandacht aan houtkapdispuut Santigron en Pikien Poika

lees ook ...

President Santokhi ontmoet President Trudeau van Canada

President Chandrikapersad Santokhi heeft op dinsdag 20 september 2022, een bilaterale ontmoeting gehad met de president van Canada, Justin Trudeau. Momenteel heeft Suriname goede diplomatieke betrekki...

Er is een houtkapdispuut ontstaan tussen Pikin Poika en Santigron, en dit heeft de aandacht  van districtscommissaris van Wanica Zuid-Oost Shafiek Goelaman.  Pikiien Poika heeft geconstateerd dat er aanhoutkap wordt gedaan in hun gebied zonder toestemming.  Eigen onderzoek toont aan dat reeds 26 boomstammen zijn verdwenen. Nu blijken bewoners van Santigron de daders te zijn.

Het traditioneel gezag van Santigron  heeft deze daders aangesproken, maar zonder resultaat. Er blijkt volgens de Vids een afspraak te bestaan waarbij beide dorpen             (traditioneel gezag)  de Pikin Poikakreek erkennen als de traditionele grens. Volgens afspraak betreed men niet zonder reden elkaars gebied.

Na onderzoek verwees de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht naar de burgervader. Volgens deze is hij officieel nog niet belast met de zaak. “Maar ik heb al een vooronderzoek laten doen en ik begrijp dat het hier dus om domeingrond gaat. Ik zal eerst nagaan of dat klopt, indien niet dan moet er bemiddeld worden. Indien wel dan moet de wet gelden”, aldus Goelaman. Hij heeft wel gehandeld, De burgervader heeft de politie gevraagd meerdere keren per dag te patrouilleren,  en bij die patrouilles is gebleken dat de houtkapactiviteiten niet meer plaatsvinden.

Vids wijst op de noodzaak  om de collectieve grondenrechten wettelijk te erkennen. “Buitenstaanders kunnen dan niet zomaar in onze gebieden vertoeven om activiteiten te ontplooien”, zegt het dorpshoofd van Pikin Poika Joan van der Bosch.

Gebieden van inheemse en tribale volkeren zouden in de wet gedemarqueerd zijn. Deze wet  zou bij geschillenbeslechting dan moeten gelden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDc Goelaman schenkt aandacht aan houtkapdispuut Santigron en Pikien Poika