dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
4
(1)

DC Commewijne lanceert website over het district

lees ook ...

Dienst Dermatologie wordt versterkt door het Ministerie

De dienst Dermatologie kreeg op Wereld Aidsdag, 01 december jongstleden, minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en directeur Rakesh Gajadhar Sukul op werkbezoek. De dienst Dermatologie is verantwo...

De Districtscommissaris (dc) van Commewijne Mohamedsafiek Radjab, heeft op 16 december de website https://geheugenvancommewijne.sr/ gelanceerd tijdens een ceremonie te Frederiksdorp in Commewijne. De website verzamelt niet eerder vastgelegde persoonlijke verhalen van de bewoners van het district.

Het project is een initiatief van de Stichting Gedeeld Cultureel Erfgoed Suriname – Nederland en Hogeschool Amsterdam en werd financieel mogelijk gemaakt door Twinningfaciliteit Suriname-Nederland (UTSN), en uitgevoerd in samenwerking met adviesbureau Berenschot, NIKOS, Openluchtmuseum Fort Nw- Amsterdam, Amsterdam Museum en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

DC Radjab  complimenteerde en feliciteerde de initiatiefnemers en alle partners met deze bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van Commewijne. “U zet hiermee Suriname in het algemeen, en Commewijne in het bijzonder op de kaart”, zei de burgervader. Voorafgaand aan de lancering gaf hij een korte presentatie van het district waarna de aanwezigen samen de website bezochten.

Gerald Alberga, voorzitter van de Stichting Gedeeld Cultureel Erfgoed Suriname – Nederland, stond stil bij het Commewijne van vroeger dat een  bloeiend district was. Er kwam daarna een tijd van verval, maar Alberga gelooft in een herleving van de glorie en een bloeiende toekomst voor Commewijne en vroeg daarom extra aandacht voor de toerismesector in Commewijne.

Sirano Zalman, directeur van Plantage Frederiksdorp en projectleider, beschouwt de website als een virtuele plek waar voor velen de historie kan worden herleefd, anderen zichzelf herkennen en waar bekenden en familie elkaar terugvinden. De website bevatte bij lancering 55 verhalen, maar heeft ruimte voor nog veel meer.

De website maakt deel uit van een serie projecten die in uitvoering zijn:
– De transformatie van het plantagehuis uit 1740 op Plantage Frederiksdorp in een verhalenhuis. De verhalen zullen  onder meer via multimedia worden tentoongesteld.
– Een fietsroute waarbij men door de gebieden en dorpen uit de verhalen kan fietsen en zo stukken uit de verhalen kan terugvinden.
– Educatieve rondwandelingen.
– Twee studio’s (eenkamerappartmenten) in het verhalenhuis voor artist-in-residence en onderzoekers.

Als blijk van waardering voor de inspanningen van Plantage Frederiksdorp om Commewijne te ontwikkelen, heeft de dc toegezegd een locatie te zullen vrijmaken op Mariënberg, alwaar een parkeerhaven zal worden gebouwd voor gasten die van daaruit de rivier oversteken naar het oord.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDC Commewijne lanceert website over het district