maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
2.5
(2)

DC Bhola en protesteerders garanderen veiligheid tijdens protest 24 maart

lees ook ...

Verdachte man aangetroffen met vermiste tieners

Op dinsdag 16 april jongstleden heeft de politie van bureau Rijsdijk na een melding een 25-jarige man aangehouden in het ressort. De zonen van Hermandad troffen de man halfnaakt aan met drie eveneens ...

Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost garandeert de samenleving dat het op vrijdag 24 maart aanstaande wanneer er weer een protest wordt gehouden dat het veilig zal zijn.  De burgervader had op maandag 20 maart 2023 in een onderhoud gehad met drie van de organisatoren die aangaven dat zij geen vergunning voor het protest zullen aanvragen.

Zij gaven ook aan dat er geen herhaling van 17 februari jongstleden zal plaatsvinden. Bij het gesprek met de activisten Maisha Neus, Marcel Oostburg en Marge Getrouw waren ook leden van de bestuursdienst en de stadspolitie aanwezig. De burgervader spreekt van een “gesprek in een positieve sfeer waarbij partijen vooral naar elkaar hebben geluisterd en de mensen ruim aan het woord zijn gelaten om te weten waarom en waarvoor de actie bedoeld is”.

Aan de groep werd voorgehouden dat zij op basis van de Grondwet het recht tot vreedzaam protest hebben, maar ook de plicht om vergunning aan te vragen. “Zij hebben aangegeven dat ze geen vergunning gaan aanvragen. Ik heb ze dan ook voorgehouden dat als ze geen vergunning aanvragen, het voor de dc ook heel moeilijk is om schriftelijk de voorwaarden vast te stellen waarbinnen zij zich zouden kunnen bewegen. Dus eigenlijk heeft men zichzelf beperkt om geen vergunning aan te vragen, aldus de burgervader.”

De burgervader benadrukt dat veiligheid een van de belangrijke vraagstukken is tijdens protestdemonstraties. De acties moeten volgens hem niet ingaan tegen de veiligheid-sregels. Het is van belang dat de veiligheid van hen die demonstreren als hen die niet actief betrokken ziin, gegarandeerd is. Dc Bhola zegt dat er vanuit de politie is aangegeven dat de veiligheid vrijdag gewaarborgd is.

“Wij zullen te allen tijde alert en paraat zijn om zaken in goede banen te leiden zodat het een vreedzaam protest wordt.” Hij kan vooralsnog niet aangeven welke maatregelen de politie zal treffen, wat het Onafhankelijkheidsplein betreft. De organisatoren hebben namelijk aangegeven hun actie op ‘het Plein’ te willen houden. Echter zegt de gezagsdrager dat het niet willen aanvragen van een vergunning een beperking hierop legt.

Hij garandeert dat de politie zal proberen de mensen zo goed als mogelijk te begeleiden. De organisatoren hebben volgens districtsvader Bhola ook aangegeven dat ze met hun eigen ordeploeg komen. “Ik geloof dat de intenties zuiver zijn, met ware bedoelingen en dat men niet komt voor een herhaling van 17 februari,” aldus de districtscommissaris.

Hij laat verder optekenen dat er ook met ondernemers in de omgeving is afgestemd. Echter is er geen advies gegeven dat zij hun zaak gesloten houden. “Alles zal normaal verlopen: winkels, kantoren, bedrijven en dienstverlening zijn normaal open voor het publiek. De politie zal daar zijn om have en goed te beschermen; de regering zal er alles aan doen om de totale samenleving te beschermen.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDC Bhola en protesteerders garanderen veiligheid tijdens protest 24 maart