maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Datum Minimata Verdrag onhaalbaar gebleken voor Suriname

lees ook ...

Bouterse en co bedrukt vanwege eis 20 jaar celstraf

Hun gezichten op de foto’s spreken boekdelen, Desi Bouterse en zijn partners in crime kijken bedrukt als ze uit de rechtszaal komen na hun strafeis van 20 jaar cel in hoger beroep is uitgesproken. Teg...

Suriname is het 95ste land dat is toegetreden tot het Minamata Verdrag. Hiermee heeft het land zich gecommitteerd  aan de doelstellingen van het Verdrag. Deze zijn het beschermen van de  gezondheid van de mens en het milieu tegen de uitstoot van kwik en kwikverbindingen.

Volgens het Minamata Verdrag moest Suriname dit per 1 januari jl. hebben bereikt. Het Parlement keurde op 8 maart 2018 de wet goed. Silvano Tjong- Ahin de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu zegt dat de mensen begeleid moeten worden. Men moet inzien wat de gevolgen van het gebruik van kwik zijn. Er kan niet een opdracht gegeven worden om geen kwik meer te gebruiken, daar het gebruik van kwik  geruime tijd gedoogd is in ons land.

Eenvoudig zal het dus niet zijn om te komen tot naleving van dit verdrag.
In de kleinschalige goudwinning vind men sneller goud met kwik. Er moeten alternatieven worden aangeboden. Suriname heeft nog tijd nodig om het gebruik van kwik in de goudvelden te stoppen. Er zijn geen directe consequenties verbonden aan het niet naleven van het Minamata Verdrag, wel schaad het de reputatie van het land.
Binnenkort zal er een interdepartementale taskforce benoemd worden om te werken aan het afbouwen van het kwikgebruik.
Officieel is het verboden om kwik in te voeren. Mogelijk komt het toch binnen via Brazilië, China en Guyana. Deze illegale handel moet aangepakt worden. Verder moeten de door dit middel beschadigde gebieden gerehabiliteerd worden. Er is al een project gaande om te komen tot het beoogde resultaat volgens de minister.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDatum Minimata Verdrag onhaalbaar gebleken voor Suriname