Suriname is het 95ste land dat is toegetreden tot het Minamata Verdrag. Hiermee heeft het land zich gecommitteerd aan de doelstellingen van het Verdrag. Deze zijn het beschermen van de gezondheid van de mens en het milieu tegen de uitstoot van kwik en kwikverbindingen.
Volgens het Minamata Verdrag moest Suriname dit per 1 januari jl. hebben bereikt. Het Parlement keurde op 8 maart 2018 de wet goed. Silvano Tjong- Ahin de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu zegt dat de mensen begeleid moeten worden. Men moet inzien wat de gevolgen van het gebruik van kwik zijn. Er kan niet een opdracht gegeven worden om geen kwik meer te gebruiken, daar het gebruik van kwik geruime tijd gedoogd is in ons land.
Eenvoudig zal het dus niet zijn om te komen tot naleving van dit verdrag.
In de kleinschalige goudwinning vind men sneller goud met kwik. Er moeten alternatieven worden aangeboden. Suriname heeft nog tijd nodig om het gebruik van kwik in de goudvelden te stoppen. Er zijn geen directe consequenties verbonden aan het niet naleven van het Minamata Verdrag, wel schaad het de reputatie van het land.
Binnenkort zal er een interdepartementale taskforce benoemd worden om te werken aan het afbouwen van het kwikgebruik.
Officieel is het verboden om kwik in te voeren. Mogelijk komt het toch binnen via Brazilië, China en Guyana. Deze illegale handel moet aangepakt worden. Verder moeten de door dit middel beschadigde gebieden gerehabiliteerd worden. Er is al een project gaande om te komen tot het beoogde resultaat volgens de minister.