maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
0
(0)

Database in de strijd tegen illegale vissersboten

lees ook ...

JusPol minister belooft actie tegen toenemende criminaliteit...

Granman Lesley Valentijn van de Matuariërs leidde een delegatie die ontvangen werd door minister Kenneth Amoksi om hun bezorgdheid te uiten over toenemende criminele activiteiten in het Matawai-gebied...

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op dinsdag 05 april jongstleden een overeenkomst ondertekend met het World Wildlife Fund (WWF) Guianas, voor het project: ‘Populating the new fisheries vessel database of Suriname’. Het project zal zich richten op het opzetten van een database van alle vissersvaartuigen, in de strijd tegen Illegale, Ongereguleerde en Ongerapporteerde (IOO) visserij in de Surinaamse wateren.

In de database zullen alle vissersvaartuigen, die onder een geldige vergunning van het ministerie van LVV opereren, worden ondergebracht. Behalve de naam en het registratienummer van elk vaartuig, zullen de precieze afmetingen, constructiematerialen, kleuren, gegevens van motor (o.a. serienummer), alsook foto’s worden toegevoegd, waardoor elk vaartuig herkent kan worden.  Dit is nodig om zogenaamde ‘spookboten’  te kunnen herkennen.

Spookboten zijn ongeregistreerde en daardoor dus illegale vaartuigen die de naam, registratienummer, vergunning en andere documenten kopiëren van een geregistreerd vaartuig om zo de vergunningsplicht te omzeilen. De spookboten zijn vaak precies van dezelfde vorm, afmeting en kleur als het geregistreerde vaartuig. Een database met alle kenmerken en foto’s van elk vergund vaartuig geeft de autoriteiten belast met de visserij inspectie, de mogelijkheid om de spookboten te herkennen en te sanctioneren.

Spookboten komen volgens het WWF in de Guianas, Brazilië en Venezuela heel veel voor en vormen een enorme bedreiging voor de duurzame exploitatie van de visgronden, de bestaanszekerheid van legale vissers en kunnen leiden tot overbevissing van onze visgronden.

De IOO-visserij heeft ook tot gevolg dat vangsten niet worden gerapporteerd, vis gevangen in wateren van het ene land, in een ander land worden verkocht en dat er met te grote of te kleine netten wordt gevist. IOO-visserij is zowel een nationaal als regionaal vraagstuk dat op verschillende niveaus bestreden zal moeten worden, en komt volgens het WWF vaker voor in ontwikkelingslanden waar het controlemechanisme nog niet voldoende actief zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDatabase in de strijd tegen illegale vissersboten