zondag 14 april 2024
25 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
0
(0)

Data-opnemers visserijsector getraind door LVV

lees ook ...

Solidariteit met Palestina: Surinaamse gemeenschap komt in a...

De Stichting der Islamitische gemeenten In Suriname (SIS), het Platform Solidariteit Palestina en het Rode Kruis zijn gezamenlijk begonnen met een inzamelingsactie om steun te bieden aan de mensen in ...

Personen die instaan voor het verzamelen van gegevens op aanlandingssteigers zijn gedurende drie dagen getraind door het directoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Landelijk zijn er 20 data-opnemers. Ze zijn getraind in het toepassen van een nieuwe steekproef methode voor opname in de bevolkingsvisserij.

Er is een nieuw opnameformulier geïntroduceerd, welke middels een online applicatie verstuurd kan worden naar het directoraat Visserij, waar alle gegevens worden bewaard in een centrale database. Met de nieuwe methode wordt de komende weken proef gedraaid en zal vanaf 1 januari 2023 volledig in effect treden.

De training werd mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning vanuit enkele vangst- en verwerkingsbedrijven, die gebundeld zijn in een “Fishery Improvement Program (FIP)” voor de Surinaamse trawl en drijfnet visserij.

Het directoraat Visserij, wordt geconfronteerd met steeds strengere eisen wat betreft monitoring en rapportage van de visserijsector. De Surinaamse visserijsector is zeer sterk afhankelijk van de export van visserijproducten. De exportmarkten, met name de USA en EU, willen informatie omtrent de herkomst, kwaliteit en duurzaamheid van de visproducten.

“Wij moeten hierop inspelen door op een moderne en efficiënte manier gegevens te verzamelen. Wat nieuw is, is dat wij ook zogenaamde socio-economische data moeten gaan verzamelen, zoals de hoeveelheid verbruikte brandstof en het aantal bemanningsleden,” legde Tomas Willems van de afdeling Statistiek en Onderzoek uit.

De gegevens dienen om te voldoen aan rapportage vereisten, om zo de export van vis te kunnen blijven garanderen. Bovendien zal een betere data opname ons in staat stellen om de status en gezondheid van de visbestanden beter in kaart te brengen.

“We rekenen erop dat de sector het belang hiervan inziet, en dat de data opnemers van LVV de volledige medewerking krijgen van vissers, booteigenaren en vergunninghouders bij het opnemen van gegevens aan de verschillende aanlandingssteigers,” aldus Willems.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameData-opnemers visserijsector getraind door LVV