zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Landbouwer in dorp Perika krijgt ondersteuning bij grootschalige gemberproductie

lees ook ...

Onrust bij Huize Ashiana: “Personeel staking wegens rechtspo...

Het personeel van Huize Ashiana is in actie gekomen en heeft de poorten gesloten, waardoor niemand het terrein op of af kan. “Ik kan zelf niet naar binnen,” zei directeur Brenda van Daal van Huize Ash...

Het directoraat Agrarisch Ontwikkeling Binnenland (DAOB) werkt samen met een landbouwer in Perika, Marowijne, aan het grootschalig verbouwen van gember. Binnenkort zal er een fabriek in Moengo operationeel worden gesteld voor de verwerking van gember tot gemberpoeder, bestemd voor zowel de lokale als internationale markt. Er is op 25 mei een aanvang gemaakt met het planten.

Volgens DAOB-directeur Hermien Pavion heeft het directoraat al meer dan 80 landbouwers ondersteund bij de gemberproductie voor de fabriek. Na evaluatie is gebleken dat velen moeite hadden met het proces, daarom heeft DAOB besloten om deze keer alle stappen samen met de landbouwer te doorlopen.

Landbouwdeskundige Sastrokromo Soemiran benadrukt dat het werk in de landbouwsector fysiek zwaar is en hoge kosten met zich meebrengt. Het aanleggen van een goede infrastructuur is essentieel, aangezien slechte infrastructuur bij hevige regenval tot verlies kan leiden. Om dit te voorkomen, is er een ringdam aangelegd om overtollig water op te vangen, dat weer gebruikt kan worden tijdens droge periodes.

Daarnaast is er een zaaibed gemaakt waar de gemberwortels worden begraven op een diepte van 5 cm. Na drie weken ontkiemen de planten, waarna ze officieel geplant worden, aldus Soemiran.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLandbouwer in dorp Perika krijgt ondersteuning bij grootschalige gemberproductie