Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Dalende trend coronabesmettingen in Suriname

Geplaatst

op

Minister Amar Ramadhin. Beeld Youtube

De dalende trend in het aantal coronabesmettingen in Suriname zet zich voort. Dit blijkt uit evaluatie van  de regering met het Outbreak Managementteam. Er is gisteren overleg geweest tussen partijen. Het aantal positief geteste personen op dagbasis is gedaald naar 10 tot 13 procent. Voorheen lag het aantal positief geteste personen nog rond de 40 procent. De huidige trend is een goed beeld, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Deze ontwikkeling typeert de minister als positief, omdat in de medische zorg er ruimte en minder druk ontstaat. In de isolatiefaciliteiten werd vorige week nog een bezetting van 33 procent genoteerd. Deze week is het aantal gedaald naar 21 procent.

In de ziekenhuizen waar er een bezetting was van 62 procent is die nu afgenomen naar 28 procent. Op de Intensive Care Unit is het aantal personen dat verpleegd wordt gedaald van 43 naar 27 procent. Het aantal sterfgevallen per week neemt ook af.

Namens president Chan Santokhi complimenteerde de minister de samenleving voor haar inzet en bijdrage in de strijd tegen het COVID-19-virus. Samen met de inspanningen van de regering is het aantal besmettingen al enkele weken aan het afnemen. Het besef onder de burgers neemt steeds toe om de gezondheidsmaatregelen in acht te nemen, merkte minister Ramadhin op.

Dit geeft nog geen reden om in een hoerastemming te zijn, aangezien COVID-19 nog in ons midden is. Veel hangt af van ons gedrag. De burgers worden opgeroepen zich te laten testen indien ze zich niet goed voelen. De maatregelen die getroffen worden zijn er niet om de samenleving te duperen maar om op een verantwoorde manier over te gaan naar normalisatie.

De besluiten zoals eerder door president Santokhi zijn aangekondigd blijven van kracht. Op 26 september komt de regering weer bijeen met de actoren voor de volgende evaluatie. Het staatshoofd zal zich enkele dagen daarna wederom richten tot het Surinaamse volk.  De minister benadrukte dat de samenleving de maatregelen in acht moet blijven nemen.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen