donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
3
(1)

Dag van het Intellectuele Eigendom

lees ook ...

VES Ramautarsing oneens met president over voorgehouden verl...

In een gesprek met Suriname Herald liet Winston Ramautarsing zijn verontwaardiging merken ten aanzien van de belofte van de president dat de koers en benzineprijzen, dit jaar nog  zullen dalen na de g...

Werelddag van het Intellectuele Eigendom oftewel World IP day, wordt elk jaar op 26 april op initiatief van de Wereldorganisatie voor het Intellectuele Eigendom (WIPO) herdacht. Het jaarlijks stilstaan bij Intellectuele Eigendom (IE) is door de WIPO ingesteld in het licht van het besteden van aandacht aan de rol die IE in ons dagelijks leven inneemt. Ook wordt de bijdrage gevierd van een ieder (uitvinders, kunstenaars, artiesten, etc.) die daarmee een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de gemeenschap als geheel.

Het thema van de Werelddag van het Intellectuele Eigendom voor dit jaar is ‘Intellectueel eigendom en kleine bedrijven: grote ideeën op de markt brengen.’ Dit jaar werpt World Intellectual Property Day het licht op de cruciale rol van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) in de economie en hoe zij intellectuele eigendomsrechten kunnen gebruiken om sterkere, meer concurrerende en veerkrachtige bedrijven op te zetten. IE slaat op alle ‘voortbrengselen van de geest’. Het omvat zowel literaire en artistieke eigendom als industriële eigendom. Literaire en artistieke eigendom bestaat uit het auteursrecht, de naburige rechten en het databankenrecht. Het heeft onder meer betrekking op de bescherming en de appreciatie van literaire en artistieke werken en het respecteren van de rechten van de rechthebbenden.

In Suriname is het Bureau Intellectuele Eigendom (BIE) als Onder directoraat van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, belast met de uitvoering van taken betreffende de IE. Op dit moment worden er bij het Bureau echter alléén handelsmerken geregistreerd.Ter stimulering en verbetering van ondernemerschap, innovatie en creativiteit is het BIE  doende een Ontwerpwet Industriële Eigendom samen te stellen. Inmiddels is in Suriname ingaande 10 september 2020 de Akte van Genève van 02 juli 1999 bij de Overeenkomst van ’s-Gravenhage betreffende de internationale inschrijving van tekeningen of modellen van nijverheid (Akte van Genève) in werking getreden. Het zijn randvoorwaarden voor het aantrekken van nieuwe investeerders, waarbij Intellectuele Eigendomsrechten, bijvoorbeeld voor de bescherming van handelsmerken, modellen en tekeningen en het beschermen van patenten in Suriname, wettelijk goed geregeld zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDag van het Intellectuele Eigendom