Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Dag der inheemsen groots gevierd in Palmentuin

Geplaatst

op

door

De dag der Inheemsen, ook wel bekend als de Ingi Dey in Suriname, is groots gevierd in de Palmentuin. Deze dag is in 1994 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale dag. In Suriname is deze dag sinds 2006 een nationale vrije dag. Het doel van deze dag is om stil te staan bij en extra aandacht te schenken aan de eerste bewoners. De sfeer in de Palmentuin was zeer gezellig. Naast inheemse broeders en zusters zijn ook andere bevolkingsgroepen goed vertegenwoordigd. Bezoekers kunnen er terecht voor lekker eten, drank en kunstwerken. Veel vakantiegangers hebben ook de Palmentuin bezocht.

President Desiré Delano Bouterse is ook van de partij geweeest en heeft een korte toespraak gehouden. Hij is stil blijven staan bij wat de de eerste bewoners van Suriname allemaal hebben meegemaakt. De regeringsleider heeft aangegeven er trots op te zijn dat wij, historisch gezien, het verst zijn gekomen met het traject over de grondenrechten en niet ver meer zijn van het afronden hiervan. Volgens het staatshoofd moeten de verschillende organisaties beseffen dat er moet worden samengewerkt om dit vraagstuk op te lossen. Verder heeft de president aangegeven, dat niet goud of bauxiet ons grootste exportproduct is, maar vrede. “Vrede willen wij in dit klein land als voorbeeld geven, voor wat daarbuiten in de grote wereld gebeurt”, zegt de president.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is ook in de Palmentuin geweest. Hij heeft eveneens de ondersteuning van de totale gemeenschap gevraagd bij het traject van het grondenrechtenvraagstuk.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Kim

ala ingi na mi mati. ja en na so mi de wan ingi na so mi tang. president gefeliciteerd en iedereen met deze mooie dag.Advertentie

Suriname

Volksgezondheid presenteert plan van aanpak coronavirus in parlement

Geplaatst

op

door

Culturu.com- Het ministerie van Volksgezondheid heeft op donderdag 27 februari 2020 een presentatie gehouden in het parlement over het coronavirus. In medische termen wordt dit virus getypeerd onder de naam; “COVID 19”. In een standaard Operating Procedure (SOP) is het plan dat Suriname zal uitvoeren als het virus het land zou moeten bereiken, gepresenteerd. De waarnemend directeur van het ministerie drs. Cleopatra Jessurun heeft in een inleiding aangegeven wat is opgenomen in het plan.

In het plan van aanpak zijn de volgende stappen opgenomen:

 1. Definities
 2. Port entree screening en scenario
 3. Detectie van cases en Communicatie
 4. Richtlijnen voor de poortartsen (huisartsen en SEH met betrekking tot detectie en handling case
 5. Externe partners (waaronder afgevaardigden van ministeries en NCCR) geleid door richtlijnen WHO/ PAHO en CARPHA
 6. Infectie preventie met betrekking tot case handling
 7. Transport van cases
 8. Diagnostiek en sample handling
 9. Quarantaine: zelf quarantaine en overheidsquarantaine
 10. Bewaking en beveiliging
 11. Isolatie en clinical management: richtlijnen voor specialisten met betrekking tot behandeling van ziekenhuis cases

In december 2019 is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gealarmeerd dat in Wuhan, China het coronavirus is uitgebroken. Het virus komt al in 37 landen voor. In Suriname zijn er geen meldingen van besmetting gemeld bij het ministerie. Volgens onderzoek is de vitality rate van het COVID 19 virus 2 procent. Dat betekent dat van de 100 personen slechts maar 2 personen kunnen overlijden aan het virus.

Een interministeriële commissie bestaande uit de National Public Health Response team, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling, Financiën, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en externe partners zoals: PAHO, NCCR, RGD, Medische Zending en de ziekenhuizen, hebben nauw samengewerkt bij het ontwikkelen van de SOP. Dit om stapsgewijs het proces vast te leggen voor directe betrokkenen en belanghebbenden waarbij verschillende scenario’s zijn uitgewerkt voor de detectie van mogelijke gevallen. De voorzitter van de commissie Volksgezondheid, het lid Jennifer Vreedzaam, heeft aangegeven dat de informatie die verkregen is door het ministerie verder zal worden besproken met de commissie. De commissie bestaat naast het lid Vreedzaam uit de leden: Diana Pokie, Guilliano Snip, drs. Djoties Jaggernath, Silvana Afonsoewa, drs. Dew Sharman en drs. Celsius Waterberg.

Lees verder

Suriname

Motorserveillance Para versterkt met nieuwe motorfietsen

Geplaatst

op

door

Culturu.com- De motorserveillance van politie Para, heeft 2 nieuwe motorfietsen erbij. Hiermee vindt de surveillance plaats in gebieden waar er verkeersdrukte heerst. Vooral voor- en naschooltijd wordt nabij scholen geserveilleerd.

Volgens distrctscommissaris Armand Jurel wordt de aanvulling van 2 motorfietsen op prijs gesteld, maar het voldoet niet voldoende aan de heersende ontwikkeling in het district. Para bruist van veel sociaal maatschappelijke activiteiten. Het internationaal luchthaven ligt ook in dit district en de vele toeristische oorden zijn volgens de burgervader een enorme bron voor verkeersdrukte.

Jurel vindt dat het veiligheidsbeleid moet worden aangepast naar de groeiende populatie en de uitbreiding  van onder anderen; de overheidsdienstverlening op Onverwacht. De bouw van een nieuwe gezondheidscentrum, een busterminal en de vestiging van een dependance van het directoraat Transport maakt Onverwacht veel drukker.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen