maandag 27 maart 2023
30 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
5
(2)

DA’91 wil intrekking wetswijziging 2019 artikel 7 en 31 Kiesregeling

lees ook ...

RGD physicians won’t work weekend or afternoon outpati...

The Association of Regional Health Service Physicians has decided to stop hosting afternoon clinics as of today. Moreover, there will be no weekend service. Doctors will only be accessible by phone in...

De politieke partij Democratisch Alternatief 91, DA’91 wil dat het parlement de wetswijziging 2019 artikel 7 en 3 leden van artikel 31 van de Kiesregeling, intrekt. In een brief aan parlementsvoorzitter Marinus Bee, vraagt voorzitter Angelic Del Castilho om de rechtvaardigheid en democratisch gehalte van de kiesstelsel te verhogen. Artikel 7 gaat over het pre-electoraal combinatie verbod, terwijl artikel 31 over het betalen van een borgsom gaat. Beiden artikelen zijn onder het bewind van Bouterse gewijzigd. Het gevolg hiervan is dat de drempels voor politieke partijen met minder financiën hoger is en dat het passief kiesrecht wordt beknot.

“Wij willen deze drempels wegwerken, daarom eisen wij dat deze artikelen worden ingetrokken. Zo is het een gelijk speelveld voor alle partijen. Dat is het democratisch recht van elke Surinamer’, zegt Del Castilho. Het huidig systeem is volgens de politica uit balans en zorgt ervoor dat een minderheid, bepaalt voor de meerderheid. In de nieuwe situatie moet elke stem even zwaar wegen. Verder moet de financiering van politieke partijen in de wet geregeld worden.

Ook de Partij voor Recht en Ontwikkeling, PRO doet aan Bee de aanbeveling om in aanloop naar de eerstvolgende verkiezingen het kiesstelsel te wijzigen. In een brief schrijft voorzitter Gerold Sewcharan dat recht gedaan moet worden aan de stem van elke Surinamer. Het recht om in het parlement gekozen te worden moet voor elke Suriname gelijk gesteld worden. De PRO is voorstander van landelijke evenredigheid, in ieder geval van een stelsel waarbij aan de stem van elke Surinamer evenveel politiek gewicht wordt toegekend en de regels om gekozen te worden ook voor iedere Surinamer in politiek-democratisch zin gelijk zijn. DNA-voorzitter Bee heeft positief gereageerd om de brieven en beloofde het debat in het parlement op gang te brengen.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDA’91 wil intrekking wetswijziging 2019 artikel 7 en 31 Kiesregeling