zondag 27 november 2022
25 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
5
(1)

DA’ 91 vindt aanpak corruptie regering Santokhi/Brunswijk teleurstellend

lees ook ...

Creditors are now again confident in Suriname

Suriname and the Netherlands concluded a bilateral agreement on the debt rescheduling under the Paris Club agreement on Tuesday, November 21. This relates to a loan of 23.9 million euros to ING bank t...

DA’91 voorzitter Angelic Alihusain-del Casthilho noemt de aanpak van corruptie door de regering teleurstellend. Men zou eerst de anti-corruptiewet moeten versterken. Er is wel een presidentiële commissie  benoemd om deze wet te evalueren. Het eindrapport is al langer dan een maand bij de president ingediend, zonder resultaat.

 “Wij hebben tot nu nooit iets over gehoord en de Anticorruptie wetgeving is niet volledig in uitvoering. We weten dat de gezagdragers hun vermogens niet hebben vastgelegd, zoals deze wet dat aangeeft”, zegt de politica. Corruptie heeft volgens haar  vele nuances en vertakkingen, die gaan door verschillende sectoren.

De regering zou  dit bij het aantreden direct aanpakken als men van goede wil was. Het zou een goed gebaar zijn naar de samenleving, en het kost helemaal niets. “Maar daarnaast konden zij ook amendementen op die wet aanbieden om onder andere eigen budget aan de anticorruptie-commissie toe te dienen en te verheffen tot een instituut met veel meer bevoegdheden”. Leden moeten niet door de president gekozen worden, pas dan is de onafhankelijkheid van het instituut gegaranderd. De regering doet zelfs aan nepotisme en ook dat valt onder corruptie. Ook de kwestie van New Surfin N.V is mogelijk geweest. Nu heeft de anticorruptie-commissie  volgens haar weinig bevoegdheden. Klokkenluiders zouden bij wet beschermd moeten worden. Een  ombudsman is ook gewenst.

Marinus Bee de DNA-voorzitter zal het initiatief nemen om deze wet in te dienen in het parlement, maar het is geenszins een handeling van de regering. DA’91 blijft de regering kritisch volgen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDA' 91 vindt aanpak corruptie regering Santokhi/Brunswijk teleurstellend