donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
5
(1)

‘Cultuur wordt niet serieus genomen door samenleving’

lees ook ...

Surinam Airways breidt route netwerk uit naar Barbados en Gu...

Als onderdeel van het voortdurende herstel van Surinam Airways en de ambitie om het route netwerk verder uit te breiden, heeft een kleine delegatie van Surinam Airways afgelopen dinsdag een bezoek geb...

Cultuur wordt volgens minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) niet serieus genomen door de samenleving. Zij zei dit bij het bezoek van het Nationaal Comité Herdenking Slavernij en Onderzoek naar de gevolgen van het Slavernijverleden. Het comité heeft het minOWC benaderd voor samenwerking. Dit voor onder meer de uitvoering van de Herstelbetalingen die door de Caricomlanden zijn overeengekomen. Hoewel de bewindsvrouw de voornemens van het comité goed vindt, zal de uitwerking volgens haar niet eenvoudig zijn.

Daarom adviseerde zij het comité om leuke televisie- en radioproducties te produceren voor de leerlingen. De bewindsvrouw benadrukt dat die alleen voor de kustvlakte van dienst zullen zijn en er dus een andere benadering voor de kinderen van het verre binnenland moet worden ontwikkeld.

Er moet volgens Johan Roozer, voorzitter van de commissie, aandacht worden besteed aan de welvaart, het welzijn en de ontwikkeling van de Afro-Surinamers. Ook moeten er programma’s komen in verband met zelf herstel, analfabetisme en het tegengaan van culturele en sociale vervreemding. De organisatie ziet graag dat Surinaamse historische figuren beter worden geïncorporeerd in het curriculum. Bovendien willen zij beroepstrainingen over muziek, kunst en theater voor voornamelijk Afro-Surinaamse jongeren.

De werkgroep Educatie binnen het comité wil speciale programma’s uitvoeren op de scholen. In de leerjaren 1 tot en met 5 wil men storytelling doen over historische figuren, die nog niet in de schoolboeken staan. In de leerjaren 6 tot en met 8 zullen kangaspelletjes worden gedaan. De pedagogische instellingen doen mee aan essaywedstrijden en discussieavonden. De leerkrachten krijgen workshops aangeboden.

Het nationaal comité heeft verschillende structuren. De hoofdcommissie bestaat voornamelijk uit de bestuursleden. De adviesraad wordt geleid door Siegmien Staphorst. Hieronder vallen ook de verschillende werkgroepen die voornamelijk in de uitvoering zitten. Roozer zegt de ondersteuning te genieten van de overkoepelende organisaties NAKS, Stichting Marron Vrouwen, Fiti fu Wini en de Fedrasi fu Afrikan Srananman.

De commissie bestaat verder uit Harry Mungra, Rosita Leeflang en Tamirah van der Leuv.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname‘Cultuur wordt niet serieus genomen door samenleving’