Maandag zijn enkele banden van een KLM toestel geknald bij de landing op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven. Na de perikelen met het landingssysteem ILS (Instrument Landing System) zijn alle ogen gericht op de oorzaak van dit incident. De minister vond het geen goede zaak dat de SATCA, Suriname Air Traffic Controllers Association, deze informatie naar buiten heeft gebracht. Zie onze eerdere berichtgeving (Paniekzaaier).
Nu dat de banden zijn gesprongen wordt er onderzoek gedaan hoe dit is gebeurd. Bij alle incidenten waar een vliegtuig bij is betrokken, wordt er grondig onderzoek verlangt. Er zijn vele passagiers in een vliegtuig. Ook voor de vliegtuigmaatschappij en de luchthaven is een dergelijk onderzoek belangrijk.
Er kunnen enkele scenario’s zijn hoe dit heeft kunnen gebeuren; 1) De banden zijn ontploft door een te harde landing. De piloot heeft een fout gemaakt en de hoogte verkeerd ingeschat waardoor het vliegtuig met een te grote hoogte en snelheid, contact maakte met de landingsbaan. Door systemen die niet werken, waaronder ILS, zijn piloten aangewezen op hun zicht en instrumentarium aan boord van het vliegtuig. De systemen hadden de piloot kunnen waarschuwen dat zijn snelheid en hoogte te groot waren om de landing door te zetten. Was dit incident te voorkomen geweest? Waarschijnlijk wel als de begeleidingssystemen wel werkten. 2) De banden zijn ontploft tijdens het remmen. Tijdens het uitrollen van het vliegtuig heeft de piloot te hard geremd waardoor de wielen blokkeerden en door de hitte, zijn de banden ontploft. 3) Door afval op de baan is er een gat ontstaan in een band met als gevolg een ontploffing. Een landingsbaan hoort schoon en veilig te zijn, na iedere landing wordt de baan geïnspecteerd op mogelijke afval.
De Concorde was een vliegtuig die sneller kon vliegen dan het geluid. De constructie van het vliegtuig bleek echter niet goed uitgedacht. Bij de landing of stijging, kon door afval een band ontploffen en kwamen deze stukjes in de motor terecht. Gevolg was dat de motor vlam vatte met als resultaat een crash. De vliegtuigen zijn daarna uit roulatie genomen en mogen sindsdien niet meer vliegen.
Nu dat de systemen niet werkten wordt het lastig om foute systeem informatie of instrumenten de schuld te geven. Niet zo lang geleden heeft ook de JAP luchthaven KLM aangeschreven dat hun vliegtuigen te zwaar zijn voor de landingsbaan. Het gevolg hiervan waren scheurtjes die met speciale middelen zijn dichtgemaakt. Heeft dit een rol gespeeld? Waarschijnlijk niet, de scheurtjes waren gedicht en vliegtuigen hadden toestemming om te landen.
Het resultaat van het onderzoek wordt met grote interesse afgewacht. Hopelijk zal de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana, niet besluiten dat het resultaat niet openbaar mag worden gemaakt. Culturu.com zal hier geen genoegen mee nemen!
Tip de redactie. Alles wordt vertrouwelijk behandeld en anoniem gepubliceerd.