zaterdag 1 oktober 2022
32.2 C
Paramaribo
13.7 C
Amsterdam
3.4
(5)

Culturu.com solidair met SVJ

lees ook ...

Vicepresident Brunswijk vindt ontwikkelingstempo Suriname tr...

"Het tempo waarmee zaken in Suriname worden aangepakt is laag. Het land moet veel sneller tot ontwikkeling komen," vindt ABOP-voorzitter tevens vicepresident (vp), Ronnie Brunswijk. Hij sprak zaterdag...

Met afgrijzen heeft de redactie van Culturu.com in Nederland en Suriname kennis genomen van de mishandeling van journalist Jason Pinas, door de beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk, op 15 december j.l. in Paramaribo.

Dit gebeurde op klaarlichte dag, voor de Nationale Assemblee, waarbij de beveilgers journalist Pinas ook beroofden van zijn smart phone. De Culturu.com redactie van Suriname en Nederland keurt dit barbaarse en onwettige optreden van de -door de Staat betaalde- body guards ten zeerste af.

Culturu.com staat daarom geheel achter de stille protestactie die ongeveer 35 Surinaamse mediawerkers, van tien verschillende media op 16 december hebben gevoerd, onder leiding van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), daarbij zittend in de zon en de regen op het trottoir naast de ingang van de Nationale Assemblee.

Ook zijn de mediawerkers, waaronder grotendeels journalisten, zeer ordelijk met Pinas getogen naar het politiebureau aan de Keizerstraat. Hier heeft de voorzitter van de  SVJ, Carla Boetius samen met Jason Pinas zijn mobiele telefoon afgehaald bij de politie . De inhoud bleek ongeschonden, want gecodeerd gesloten.

Bij het tonen van de laatste foto die de journalist maakte, lijkt de verklaring van Pinas wel te kloppen die zei op zeker twee meter van het dienstvoertuig te hebben gestaan. Na het incident had vp. Brunswijk namelijk verklaard dat Pinas tot in zijn auto was gekomen en hij hem daarom had uitgescholden en zijn lijwachten daarom Pinas hadden afgeranseld, waarvoor hij, Brunswijk geen verantwoordelijkheid zou dragen, zoals hij in een verklaring in de Assemblee zei.

De redactie van Culturu.com doet overtuigd mee aan de journalisten acties om gedurende de komende twee maanden de huidige VP excelentie Ronnie Brunswijk geheel dood te zwijgen in het nieuws.

De journalisten zullen Brunswijk niet interviewen, niet fotograferen, niet filmen, geen verslag doen van zijn woorden bij project openingen, bij persconferenties, bij spreekbeurten van de VP in de Assemblee, niets. Wij zullen hem groeten als beschaafde mensen en verder volkomen negeren, de silent treatment.

Het is namelijk de zoveelste keer dat Brunswijk zich misdraagt, er zijn vele voorbeelden van zijn structureel stuitend en agressief wangedrag op het voetbalveld bijvoorbeeld. Ongeveer 20 jaar geleden trok hij zelfs een pistool in zijn stadion toen hij het oneens was met iets. Na de wedstrijd hielden hij en zijn bodyguards de bus met de sportjournalisten in Moengo tegen en trokken al hun filmpjes uit hun camera’s om publicatie van het incident te voorkomen. Verder kregen zij doodsbedreigingen om niets te publiceren. Als v.p. is Brunswijk zeer onbeleefd tegen journalisten en wij verdragen dat niet langer.

Ook de Culturu.com redactie Suriname en Nederland doet een dringend verzoek aan President Santokhi en de Surinaamse regering om ervoor te zorgen dat alle schuldigen door het Justitieel apparaat  worden berecht. Indien het recht nog niet zijn beloop heeft gehad na twee maanden, gaat de SVJ over tot eeen ander actiemodel. Wij voeren deze actie mede zodat onze rechten als mens, als journalist en de rechtsstaat Suriname gewaarborgd zijn.

Culturu.com ondersteunt de SVJ actie uit solidariteit met de journalisten in Suriname en omdat zij het als digitaal nieuws medium uiteraard eens is met recht op vrije meningsuiting, nieuwsgaring en persvrijheid in Suriname.

17 december 2021, de redactie van Culturu.com in Nederland en Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandCulturu.com solidair met SVJ