zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
4.4 C
Amsterdam
5
(1)

Cubanen in de zorg vertrekken uit Suriname

lees ook ...

Enforcement of Order Operation Raids are conducted in a numb...

Unattended drugs were discovered in the Dr. Eugène Albert Gesselstraat and seized. Hosselers were also taken off the property. A suspect was detained for breaking the drug laws during raids that were ...

Het ministerie van Volksgezondheid wil de mantelovereenkomst met mensen in de zorg uit Cuba heroverwegen. De Cubaanse ambassadeur in Suriname Igor Azcuy begrijpt deze heroverweging. In een gesprek met de pers onderstreept hij de bekwaamheid van zijn landgenoten in de zorg. “Die is erg hoog en de mensen hebben veel ervaring om in het binnenland met verschillende gemeenschappen te werken. Ook in andere landen zoals in Algerije en in Brazilië hebben zij dat bewezen.”

Hij zegt  dat het mede aan deze mensen te danken is, dat Suriname niet meer covid-19 doden heeft gekend, als de rest van Zuid-Amerika. Tot woensdag waren er 178 coronadoden in Suriname

Binnenkort keert een deel van het Cubaans personeel in de zorg terug naar huis. Op 25 maart is de overeenkomst van 38 verpleegkundigen en doctoren verlopen. Meer van deze zorgverleners  zijn vertrokken op eigen verzoek of omdat hun contract niet is verlengd.

Er zijn nog 31 Cubaanse artsen, die in dienst zijn van de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst. Hun contract eindigt in juni. Negen verpleegkundigen en nog een specialist blijven in het Academisch Ziekenhuis werken tot november. Azcuy: “Het is niet duidelijk of de aflopende contracten zullen worden verlengd. Dat ligt aan wat de beide regeringen beslissen.”  Volgens minister Amar Ramadhin zullen de arbeidsovereenkomsten niet zonder meer worden verlengd. Het proces is nog gaande. Hij vindt dat de contracten  budgettair nadelig uitpakken voor Suriname.

Cuba heeft nu vijf covid-19 vaccin in ontwikkeling: Sobrena 01, 02 en 03, Mambisa en Abdala. De laatste drie worden nog getest en de resultaten zijn volgens de ambassadeur “Veelbelovend”. Azcuy heeft namens zijn regering aangeboden om deze vaccins te kopen van Cuba, als de Wereldgezondheidszorg ze goedkeurt, maar Suriname heeft nog niet gereageerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCubanen in de zorg vertrekken uit Suriname