vrijdag 5 maart 2021
25.6C
Paramaribo
1.1C
Amsterdam
4.5
(2)

Cubanen bivakkeren in Nickerie voor oversteek Guyana

lees ook ...

Vliegende brigade wil smokkel halt toeroepen

Producten uit de doorvoerhandel mogen niet op de lokale markt terecht komen, maar dat gebeurd in 75 procent van de gevallen wel. De Vliegende Brigade Prijscontrole die reeds enkele dagen actief is, wi...

Bijna 500 Cubanen zijn naar Southdrain in Nickerie afgereisd om de oversteek te doen naar Guyana. Vandaaruit willen zij hun weg vervolgen naar de Verenigde Staten van Amerika. De groep blijft bivakkeren, totdat zij de oversteek kunnen doen. Districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan heeft direct actie ondernomen toen zij werd ingelicht over de aanwezigheid van de groep.

Er is met regiocommandant Sardjoe gesproken, die ook direct manschappen heeft gestuurd om alles in de gaten te houden, want er zijn ook moeders en kleine kinderen erbij. De burgermoeder gaat ervan uit dat de Cubanen op de hoogte zijn van de Covid-19-regels en weten dat de grenzen nog gesloten zijn. Volgens Gobardhan zijn er geen calamiteiten en verloopt alles tot nu toe rustig. Er is water en de mensen maken gebruik van de sanitaire voorzieningen van de militairen die daar gehuisvest zijn.

De groep ziet het niet meer zitten in Suriname. Het is de dc opgevallen dat de Cubanen daarom ook goed voorbereid naar het district zijn gekomen. Het geheel is redelijk goed georganiseerd; tenten, voedsel en drank zijn vooraf door een taxi bezorgd.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid noemt de situatie ‘zorgwekkend’. “Het is een moeilijke groep. Je moet altijd rekening met ze houden.” De regering is in gesprek hoe dit humanitair het beste kan worden opgelost, zegt hij.

Collega Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme stelt dat toch wel een aantal vragen beantwoord moeten worden zoals hoe de mensen in Suriname terecht zijn gekomen, of ze een retourticket hebben en waarom zij dan niet naar Cuba terugkeren. Er is overleg tussen de Cubaanse ambassadeur in Paramaribo en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking over de Cubanen.

Vernomen wordt dat 12 december als streefdatum is geprikt door Suriname en Guyana om de veerboot Canawaima weer in te zetten om te varen tussen de twee landen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCubanen bivakkeren in Nickerie voor oversteek Guyana