dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
5
(1)

Cubaanse solidariteits- en vriendschapsprijs voor Chas Mijnals

lees ook ...

Nieuwe looppad Domburg in gebruikgenomen

In samenwerking met lokale ondernemers heeft het ministerie van Openbare Werken (OW), een looppad aangelegd in Domburg. Het is nu veiliger van voetgangers om langs de Sir Winston Churchillweg te lopen...

Dinsdag heeft de Republiek Cuba de vriendschaps- en solidariteitsdaden van oud- militair, politicus en academicus, Chas Mijnals  aan de Republiek Cuba onderscheiden met een ICAP (ICAP (Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos) Award. Dit wordt toegekend aan personen, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de vriendschap en solidariteit tussen de beide landen. De prijs is uitgereikt door de Cubaanse ambassadeur in Suriname Igor Azcuy.

Mijnals heeft zich vanaf de jaren tachtig ingespannen om de band tussen de beide landen te versterken. Hij doet dat met veel plezier. Behalve de studiebeurzen die Cuba voor Surinaamse studenten beschikbaar stelt, heeft Mijnals op persoonlijke titel jaarlijks ervoor gezorgd dat tenminste vijf Surinaamse studenten hun  gewenste studierichting konden volgen op het eiland. “En daarvoor hoefden ze aan Cuba geen cent te betalen.”

Naast de studiebeurzen waarmee Cuba, Suriname in vriendschap en solidariteit tegemoet is gekomen, is er door de jaren heen een airlift opgetrokken, waar zowel Cubanen als Surinamers veel gebruik van maakten. Medische (oog) behandelingen konden Surinamers genieten op Cuba met de beste zorg, aldus Mijnals.

De oud-militair waardeert Cuba. Het land dat ondanks haar benarde economische en van de rest van de wereld geïsoleerde situatie, toch in staat is om andere landen in de wereld die onder crises lijden, de helpende te ondersteunen; in Afrika bij van de Ebola virus, de coronacrises in Italië, en meer.

De Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy voelt zich vereerd om de onderscheiding te mogen uitreiken, omdat vriendschaps- en solidariteitsbanden met Suriname, maar ook met de rest van de wereld van groot belang is. Nu meer  dan ooit met oorlog om ons heen, is steunbetuiging en vriendschap tussen landen een noodzaak.

De Verenigde Staten hebben meer handelssancties opgelegd, om zaken moeilijker te maken voor het land. Toch is Cuba  geen land van geweld. Het wil juist helpen oorlog te voorkomen en hulp te bieden waar het kan. Het land is tegen elke vorm van ongelijkheid, en voorstander van vrede.

Met Mijnals’ daden en die van zijn landgenoten tonen zij, dat Cuba juist wil helpen een einde aan oorlog in de wereld te maken. Een ander voorbeeld van leven in solidariteit, waarin iedereen gelijk is en in vrede moet leven, zegt de diplomaat. De vriendschapsbanden tussen de beide landen moeten verder worden versterkt, volgens Azcuy.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCubaanse solidariteits- en vriendschapsprijs voor Chas Mijnals