zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
0
(0)

Cuba wil vaccinatie in Suriname ondersteunen

lees ook ...

Presidentieel team voert gesprek met Centrale Bank van Surin...

Er is eind vorig jaar een presidentieel team ingesteld om het succes van de Open Markt Operaties (OMO) – de beleggingen die bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) plaatsvonden - onder de loep te nem...

Cuba wil het vaccinatieprogramma tegen covid-19 in Suriname ondersteunen. De Cubaanse regering  heeft Suriname  het Soberana 02-vaccin aangeboden. Dit vaccin is samen met de Sobrena 01, Abdala en Mambisa het verst in alle testfases. Het heeft de beste prognoses bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Ambassadeur Igor Azcuy van Cuba wil het covid-19 probleem helpen oplossen.

Cuba staat bekend om zijn goed georganiseerde gezondheidszorg. Het land kent weinig coronabesmettingen. Strenge protocollen worden er toegepast. Volgens Azcuy heeft het land de minste covid-19 sterfgevallen in Latijns-Amerika en één van de beste immunisatiesystemen. Cuba begint in juni met het massaal vaccineren van de bevolking. Suriname kan in juni al beschikken over het vaccin als het aanbod wordt geaccepteerd.

Er zijn drieduizend Cubanen in Suriname, waarvan een deel illegaal hier verblijft. De illegale Cubanen zijn in de gelegenheid gesteld om hun verblijfsvergunning te verlengen door de covid- situatie. Niet een ieder heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid.  Zij moeten allemaal gevaccineerd worden volgens de ambassadeur. Hij deelt mee dat er nog niet is gesproken met de Surinaamse regering. Hij weet ook niet hoeveel Cubanen besmet zijn geraakt of zijn overleden. Zodra het kan wil hij een voorbeeld zijn en zich laten vaccineren.

De Cubaanse autoriteiten zijn bereid om Cubanen, ongeacht hun status naar huis te vliegen. De Surinaamse autoriteiten bepalen als deze groep wordt meegenomen in het covid-19 vaccinatie programma of niet. Het covid-19 programma in Suriname wordt ondersteund door 79 artsen en gezondheidswerkers uit Cuba. Enkelen zijn ook in het binnenland.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCuba wil vaccinatie in Suriname ondersteunen