woensdag 29 mei 2024
30 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
5
(1)

Crisisteam bespreekt coordinatie noodhulp

lees ook ...

Nieuwe Haven politie onderzoekt gewapende overval op superma...

Drie gemaskerde mannen hebben een gewapende overval gepleegd op een supermarkt aan de Timmermanstraat in Suriname. Volgens berichten waren de winkelier, een arbeider en een klant aanwezig...

Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) dat deel is van het crisusteam heeft op dinsdag 24 mei jongstleden gesproken met  vertegenwoordigers van de ministeries en andere functionarissen die betrokken zijn bij het Nationaal Crisisteam. NCCR-coördinator Jerry Slijngard lichtte de aanwezigen in over de manier waarop de operaties uitgevoerd zullen worden.

Het instellen van hubs oftewel centrale hulplocaties kwam aan de orde. Slijngard gaf het volgende aan: “Wij hebben op dit moment de situatie met betrekking tot het instellen van hubs geïdentificeerd. De hubs zullen een bepaalde werkvorm hebben in de verschillende gebieden”, aldus de functionaris. Hij gaf verder aan dat er drie locaties zijn geïdentificeerd voor het verlenen van hulp. Vanuit Paramaribo, Stoelmanseiland en Atjoni zal de distributie van noodhulppakketten en andere cruciale voorzieningen plaatsvinden.

Behalve in het district Brokopondo hebben ook andere delen van het achterland te kampen met wateroverlast. Op Stoelmanseiland zal de militaire post van het Nationaal Leger ingezet worden als distributiepost, alsook het streekziekenhuis te Atjoni. De hubs zullen behalve als distributiecentra ook worden gebruikt als tijdelijke opvangcentra. De logistieke uitdagingen zijn groot. Tussen het NCCR en de directeur van Financiën zullen er directe lijnen bestaan, zodat er direct geld beschikbaar gesteld kan worden op basis van de begroting en naar behoefte van het NCCR.

De operaties in het district Brokopondo zijn continue. De hulp beperkt zich niet alleen tot voedselpakketten, maar de mensen worden ook voorzien van schoon drinkwater. Het NCCR is nu bezig diverse dorpen te voorzien van durotanks om regenwater op te vangen. De tanks zullen met mankracht van het Nationaal Leger en andere organisaties worden geïnstalleerd. “De mensen die zijn ondergebracht in opvangcentra worden voorzien van veldbedden en matrassen, terwijl er ook badkamers en latrines worden gebouwd. Dit alles wordt ook gecoördineerd door het NCCR”, geeft de functionaris aan.

Naast de hulpverlening wordt er geprobeerd andere plekken zodanig bewoonbaar te maken zodat de mensen eventueel naar deze locaties kunnen verhuizen. Er wordt ook ontsmettingsmateriaal aangevoerd. “In samenwerking met Staatsolie en Grassalco zullen diverse wegen begaanbaar worden gemaakt, zodat de noodhulp makkelijker verloopt”, geeft NCCR-coordinator Jerry Slijngard aan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCrisisteam bespreekt coordinatie noodhulp