dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
5
(1)

Crisis onder controle, volgens Achaibersing

lees ook ...

Ondernemers arrestantenvoeding dreigen met protest

Assembleelid Edgar Sampie (ABOP/PL) heeft in De Nationale Assemblee (DNA) zijn zorgen geuit over de ongelijke behandeling van ondernemers die arrestantenvoeding leveren. Tijdens de behandeling van de ...

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname(VES) dat de  economische crisis onder controle is en wij op weg zijn naar het groeipad. De minister zei dat dit te merken is aan de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van -15,9% in 2020 naar -2.8% in 2021. De groei is een stuk minder negatief nu.

De regering is goed op weg en heeft als prioriteit de koers stabiel te houden, merkte de bewindsman op. De minister spoorde de particuliere sector aan om het initiatief te nemen de productie op te starten. De regering zal dan met goedkoop kapitaal en de nodige fondsen de productie faciliteren. Opvoering van de productie moet leiden naar een betere economie, werkgelegenheid, en toename van de export.

Andere fondsen, die de president noemde moesten eerder ingesteld zijn, maar werden vertraagd om de regels waaraan voldaan moest worden, zo zei de minister. Het gaat specifiek om het agrarisch fonds NOVA, en het Productie Krediet Fonds, die zullen worden ingesteld om de productie te stimuleren. Ook de investeringswet die één van de randvoorwaarden is, zal aangepast en verbeterd worden.

Het programma dat wordt uitgevoerd in verband met de zachte Internationaal Monetair Fonds (IMF) lening, wordt uitgevoerd. Aan het eind van het eerste kwartaal komt er een evaluatie. Van de middelen van het IMF is al een eerste tranche van iets meer dan 55 miljoen USD gestort, en er wordt verwacht dat aan het eind van het tweede kwartaal de  tweede tranche volgt.

Wat het sociaal vangnet betreft heeft de president aangegeven dat er met de aanpassing van de belastingvrije som naar SRD 4000, de werkende klasse enige verlichting is bezorgd, want er wordt minder belasting betaald. Er is gezegd dat er zal worden overlegd om nog meer te doen om de koopkracht van een ieder te doen versterken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCrisis onder controle, volgens Achaibersing