vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
5
(1)

Crisis geestelijke gezondheidszorg in Suriname moet voorkomen worden

lees ook ...

Increasing timber industry earnings without degrading the na...

The forest of Suriname is a unique resource. If used sustainably, this resource will not run out, unlike other natural resources like oil, gas, gold, and bauxite. Tuesday's Planning and Transformation...

Het vertrek van specialistische verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers naar het buitenland heeft dringende aandacht nodig. Als de autoriteiten niet met duurzame oplossingen komen om dit vraagstuk aan te pakken zal er volgens Romeo Soekhai, verpleegkundig directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), binnen zes maanden een crisis ontstaan binnen de geestelijke gezondheidszorg.

“Dan zal het tekort echt voelbaar zijn, want de mensen die de behandeling en behandelplannen van de patiënten moeten controleren, die heb je niet en dat wordt echt problematisch,” beweert Soekhai. Een aantal verpleegkundigen van deze gezondheidsinstelling zijn al vertrokken. Hij verwacht dat het tekort over zes maanden echt voelbaar zal zijn, omdat maandelijks twee tot drie verpleegkundigen aangeven, dat zij hun dienstbetrekking beëindigen.

Ook andere zorginstellingen kampen met soortgelijke problemen als het PCS. Op lang termijn zal dit niet goed uitpakken voor de totale gezondheidssector in Suriname. Naast de crisis die Covid-19 heeft gebracht binnen de zorg zal een tekort aan medische specialisten behoorlijk voelbaar zijn. Nu valt de zorg nog te redden met de groep die er is, maar de mensen raken ook uitgeput, zegt Soekhai.

De uitdaging is dit jaar om het wegtrekken van verpleegkundigen te ontmoedigen. Vanuit de autoriteiten moet er een speciaal plan gemaakt worden om deze professionals in het land te houden. Er worden al voorbereidingen getroffen om deze groep beter te waarderen, zegt Soekhai.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCrisis geestelijke gezondheidszorg in Suriname moet voorkomen worden