zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
3
(1)

Crisis binnen gezondheidszorg moet dringend worden aangepakt

lees ook ...

Bundeling Haïtiaanse gemeenschap in Suriname

Haïtianen in Suriname bundelen na 5 decennia voor verdere ontwikkeling. Marjorie Simon is voorzitter van de Organisation d'Union Sociale des Haitiens à Suriname (OUSHS), de organisatie die de nieuwe r...

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, zei onlangs tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), dat haast alle ziekenhuizen momenteel de noodklok luiden. Hij vroeg de regering om dit probleem snel aan te pakken. “Er heerst momenteel crisis binnen de gezondheidszorg,” benadrukte Parmessar. De vakgroep Kindergeneeskunde, operatiekamers, kinderartsen, haast eenieder in de zorg luidt de noodklok.

Verschillende ziekenhuizen hebben aangegeven, dat zij onvoldoende inkomsten hebben om hun kosten te dekken. De directies van de verschillende zorginstellingen zitten vanwege de crisissituatie met de handen in het haar. Zij weten niet of ze nog acute zorg kunnen leveren. De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) is op de hoogte van de problemen binnen de gezondheidssector en heeft de situatie aan de vaste commissie Volksgezondheid van DNA voorgelegd. NZR vraagt de samenleving om begrip.

Parmessar was als toehoorder aanwezig tijdens het onderhoud met de NZR. Er zijn tijdens het gesprek ook oplossingsmodellen aangedragen. De NZR hoopt met de inzet van alle stakeholders op de meest korte termijn, wederom de zorg te kunnen garanderen.

Volgens Parmessar hebben in een korte periode een groot aantal verpleegkundigen het land verlaten. Hierdoor kunnen bepaalde operaties niet uitgevoerd worden. Het tekort aan personeel bemoeilijkt ook het opnemen van patiënten. “Niet alleen de minister van Volksgezondheid, maar de hele regering moet inkomen en actief optreden.” Mahinder Jogi (VHP) vroeg de regering om deze zorgwekkende situatie aan te pakken.

De NZR zegt in een verklaring, dat de precaire financieel-economische situatie heeft gemaakt dat de ziekenhuizen met de huidige tarieven niet meer uitkomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCrisis binnen gezondheidszorg moet dringend worden aangepakt