donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
5
(2)

Criminaliteit en veiligheidsrisico’s door verlaten gebouwen: OW treedt op

lees ook ...

Ziekenhuizen Paramaribo fuseren voor kwaliteitszorg

De  ziekenhuizen in Paramaribo moeten fuseren om optimaal te kunnen functioneren en beter zorg te garanderen. Dit heeft president Santhoki meerdere keren naar voren gebracht. Kort voor de wekelijkse v...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft aangekondigd dat er strengere maatregelen genomen zullen worden tegen eigenaren van verlaten en overwoekerde percelen en gebouwen. Dit initiatief is gericht op het verbeteren van het woonklimaat in diverse buurten, beweert de minister.

“Er zijn in veel buurten klachten geweest van buurtbewoners over de overlast die deze percelen en woningen veroorzaken,” verklaarde Nurmohamed. Actie is vooral noodzakelijk wanneer er een risico bestaat dat gebouwen kunnen instorten of op aangrenzende panden kunnen vallen. Prioriteit zal worden gegeven aan gebouwen en percelen waar criminele activiteiten plaatsvinden of die een gevaar vormen voor de omgeving, bijvoorbeeld door overhangende bomen of termietenoverlast.

Eerder heeft het departement een overeenkomst gesloten met het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en twee belangenorganisaties om de binnenstad structureel te onderhouden. Veiligheid en verbetering van de binnenstad zijn belangrijke onderdelen van deze overeenkomst.

Buiten Paramaribo zal de aanpak van deze problematiek aan de eigenaren zelf worden overgelaten vanwege het hoge aantal meldingen. “Eigenaren moeten dus zelf opdraaien voor de kosten van het opruimen van hun verlaten percelen en gebouwen,” verduidelijkt minister Nurmohamed.

Er is een juridische procedure opgesteld waarbij buurtbewoners overlast kunnen melden via een formulier bij het ministerie. Deze meldingen worden gepubliceerd om de eigenaar te achterhalen. Als de eigenaar zich niet tijdig meldt, gaat het ministerie over tot een openbare aanbesteding voor opruiming, waarbij de kosten op de eigenaar worden verhaald. Ook kan een eigenaar een boete van vijfhonderd tot vijftigduizend Surinaamse dollars verwachten.

Het ministerie werkt samen met de belastingdienst, wat betekent dat eigenaren die niet aan hun verplichtingen voldoen, problemen kunnen ondervinden bij bijvoorbeeld buitenlandse reizen. “In het geval de eigenaar leeft, zal hij ooit de rekening moeten voldoen, totdat de belastingdienst de zaak overneemt en de bezitting in beslag laat nemen,” legt Nurmohamed uit.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCriminaliteit en veiligheidsrisico’s door verlaten gebouwen: OW treedt op