Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Criminaliteit en veiligheid gespreksonderwerp in De Nationale Assemblee

Geplaatst

op

De veiligheid en stijgende criminaliteit zijn twee belangrijke en moeilijke onderwerpen die vandaag zullen worden besproken tijdens het ‘vragenuurtje’ in De Nationale Assemblee in Paramaribo.

VHP lid Krishna Mathoera had eerder deze week al geprobeerd het onderwerp aan de orde te stellen maar kreeg daarvoor niet de ruimte van vicevoorzitter Melvin Bouva die de vergadering leidde. Bouva gaf toen wel aan dat hij ook erg bezorgd is over de huidige situatie in Suriname maar dat Mathoera buiten de orde was en de ontwerpwet moest behandelen. Bouva heeft het onderwerp wel doorgegeven aan de regering, maar die heeft daar nog geen antwoord op gegeven. Vandaag wordt het probleem dus opnieuw besproken.

De laatste tijd is de criminaliteit enorm verruwd in Suriname en worden steeds meer mensen slachtoffer. Er zijn al meerdere doden gevallen en mensen worden in hun eigen woning beroofd, mishandeld en overvallen.

Een ander probleem is dat de politie de vele zaken niet aan lijkt te kunnen. Ondanks berichten dat de politie wel optreed tegen de misdaad lijken de krantenkoppen er niet om te liegen. De politie heeft onvoldoende voertuigen om in te zetten en het gehele politiesysteem functioneert niet optimaal door bezuinigingen die weer een gevolg zijn van de algehele crisis die heerst in Suriname.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |