vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Covidregels van 21 mei tot 03 juni

lees ook ...

Wet beperking slachten vrouwelijke runderen, aangenomen

De Nationale Assemblée (DNA) heeft op donderdag 01 juni 2023 de ontwerpwet houdende vaststelling van regels inzake de beperking op het slachten van runderen van het vrouwelijk geslacht (Wet Beperking ...

Vandaag de Communicatedienst Suriname uitgekomen met de nieuwe covid-19 regels waarbij de huidige maatregelen van kracht blijven tot en met donderdag 20 mei. De nieuwe maatregelen gelden van vrijdag 21 mei 2021 tot en met donderdag 03 juni 2021. Ook de algemene maatregelen blijven van kracht, te weten: het dragen van mond en neus bedekking buiten het eigen huis is verplicht, met name bij het betreden van ruimten. Kinderen beneden 12 jaar zijn niet verplicht een mondkap te dragen. De 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten COVID19-afstand moet altijd in acht genomen worden. De handen moeten regelmatig met zeep en water gereinigd worden of met hand sanitizer.

Het uitgaansverbod is van vrijdag 21 mei 2021 tot en met donderdag 03 juni 2021 ingesteld van: Vrijdag 21 mei van 18:00 in de avond tot en met maandag 24 mei 05:00 in de ochtend (Zaterdag 22 mei en zondag 23 mei is de full lockdown van kracht). Maandag 24 mei tot en met donderdag 27 mei dagelijks van 18:00 in de avond tot 05:00 in de ochtend. Vrijdag 28 mei van 18:00 in de avond tot en met maandag 31 mei 05:00 in de ochtend. (Zaterdag 29 mei en zondag 30 mei is de zogenaamde full lockdown van kracht)Maandag 31 mei tot en met donderdag 03 juni dagelijks van 18:00 in de avond tot 05:00 in de ochtend.

Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen;Geen samenscholing van groepen groter dan vijf (5) personen op openbare plekken en in openbare ruimten. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Geen toestemming en dispensatie wordt verleend hiervoor. Deze zijn potentiële mass spreading events. Illegale feesten zullen gestopt worden. Iedereen zal volgens de COVID19 WET beboet worden.

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer dan tien (10) personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit op de meest veilige wijze en met inachtneming van de COVID19 protocollen. Uitvaartbedrijven zijn verplicht om alle uitvaarten aan te melden bij het COVID19 clusterteam. Gebedshuizen zijn open en op geestelijke leiders en besturen, berust de verantwoordelijkheid om nauwlettend toe te zien op naleving van de protocollen en het aantal toegestane personen niet te overtreffen.

Alle groeps- en contactsporten zijn verboden. Individuele sportactiviteiten in de buitenlucht zijn toegestaan zolang er geen contact is met derden.

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

In deze periode gelden voor publiekelijk toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, het volgende:

Gesloten voor het publiek zijn: Nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;Bordelen;Bars;Indoor dining;Outdoor dining (Terrassen); Casino’s;Gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;Kansspelkantoren; Sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of gelegenheden; Kappers, kapsalons; schoonheidssalons en barbershops;Malls, kledingzaken en overige detailhandelszaken.

 Open voor het publiek zijn de volgende sectoren onder stricte naleving van de protocollen: Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden van eten voor Afhaal; Dagelijks is afhalen mogelijk tot 17:00 uur; Bezorging; Dagelijks is bezorging mogelijk tot 23:00 uur (Dus ook op zaterdag en zondag); Supermarkten, bakkerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken, slagerijen.

Recreatieoorden; Voor deze oorden geld dat ze slechts mensen behorende tot hetzelfde gezin, individuen of groepen van maximaal 5 personen mogen toelaten. Deze groepen van 5 mogen niet in contact zijn met elkaar. Oorden, die lodges verhuren, kunnen dat doen, aan personen behorende tot een gezin. Ook hier geldt dat verschillende gezinnen niet bij elkaar mogen komen en dat ze strikte afstand moeten houden. De algemene COVID19 maatregelen moeten op de oorden te allen tijde in acht worden genomen.

Repatrianten en essentieel personenverkeer is toegestaan om het land binnen te komen, met inachtneming van protocollen, die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Ten aanzien van de overige maatregelen met betrekking tot het luchtruim zal in de komende dagen een volledige uitwerking plaatsvinden, na overleg met de luchtvaartsector. Vast staat wel dat de overheid alles in het werk zal stellen om de import van het covid-19 virus en haar varianten zoveel als mogelijk wil limiteren. Vluchten zullen slechts de volgende doelen hebben: Cargo, essentieel of repatriatie. Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatrianten en voor noodgevallen.

Personen in quarantaine of isolatie, thuis of op een daartoe aangewezen locatie, of opgenomen in een ziekeninrichting, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun strikt verboden om de vorengenoemde plekken te verlaten en zich elders te begeven of te bevinden.

Per heden 18 mei 2021 zijn alle overheidskantoren gesloten. Slechts essentiële overheidsdiensten worden met minimale bezetting opengehouden. Ambtenaren zullen via desbetreffende ministeries worden geïnformeerd in de komende dagen welke diensten open zullen zijn. De directies geven hiertoe de instructies aan het personeel schriftelijk. Dat geldt niet voor de hoge colleges van Staat (Regering, DNA). Het toezicht op de naleving van algemene COVID19 protocollen op de werkvloer wordt opgevoerd, door de aanwijzing van een functionaris door de werkgever, die speciaal hierop moet toezien.

Alcoholgebruik voor en nabij winkels en supermarkten is niet toegestaan. Ook het onnodig ophouden rond winkels en supermarkten is niet toegestaan. Er mag per gezin slechts 1 (een) persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere zaken die volgens het protocol zijn opengesteld. Alle winkels en overige publieke plekken dienen een uur voor de aanvang van lockdown hun deuren te sluiten.

Alle markten zijn in deze periode gesloten. Marktverkopers, groente- en fruitventers kunnen langs de straat/weg hun waar aanbieden.

De scholen zijn tot nader order gesloten.

 

De Communicatiedienst geeft aan dat de regels onverwacht aangepast kunnen worden aan de hand van de informatie op dat moment!

 

 

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCovidregels van 21 mei tot 03 juni