woensdag 10 augustus 2022
25.2 C
Paramaribo
17.2 C
Amsterdam
0
(0)

Covid-zorg drukt zwaar op begroting; samenleving moet helpen betalen

lees ook ...

Resultaat Mulo-eindexamen beter dit jaar

De MULO-scholen hebben het landelijk beter gedaan dit jaar. Het percentage direct geslaagden van 63,4 is bijna 6 procent hoger dan schooljaar 2020-2021. Na het herexamen zal dit hoger komen te liggen....

De Covid-zorg drukt enorm op de staatsbegroting. Er zal van een door de overheid gefinancierde zorg moeten worden overgestapt op een gemeenschappelijke dan wel individuele verantwoordelijkheid. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zijn intussen de discussies om de Covid-zorg toe te voegen aan het reguliere behandelpakket in Suriname opgestart.

Zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuizen buigen zich erover hoe de juiste weg te bewandelen voor een vlotte overgang van de huidige financiering. In de afgelopen maanden is de Covid-zorg voor het overgrote deel ten laste van de overheidsbegroting en het Noodfonds gekomen. Partijen buigen zich over de overgang naar een gezamenlijke financiering van deze zorg door zowel de samenleving, het bedrijfsleven als de overheid.

Minister Ramadhin benadrukt Covid-19 een preventable disease is. Hij wijst erop dat er preventiemogelijkheden zijn in de vorm van vaccins, die wetenschappelijk getoetst zijn. De vaccins bieden volgens de minister preventie zoals wanneer iemand minder zout moet gebruiken en meer bewegen om het risico op hoge bloeddruk te verkleinen. Verder geeft hij als voorbeeld dat roken het risico op hoge bloedruk, hart- en vaatziekten en longkanker vergroot.

“Zo kunnen we nu behalve Mohana ook het vaccin nemen om het risico op Covid-19 te verkleinen,” zegt de bewindsman, die met MoHanA doelt op de protocollen van mond- en neuskap, handen wassen en 1.5-2 meter afstand houden. Minister Ramadhin benadrukt dat de overheid die de centrale taak van bescherming heeft, meer in preventie wil investeren en minder uitgeven aan de curatie (behandeling).

“De financiering, ook van de Covid-zorg, zal een gezamenlijke investering moeten zijn, waarbij het risico op besmetting door massale individuele keuzen aanzienlijk verlaagd kan worden,” zegt de bewindsman verder. Volgens hem belandt uiteindelijk slechts het deel dat geen preventie wenst, in het ziekenhuis.

“Dat is ook een individuele keus waarvoor dan logischerwijs ook betaald zal moeten worden door het individu. Dit zijn ideeën hoe wij de transitie gaan moeten doorvoeren van overheid gefinancierde Covid-zorg, welke enorm drukt op onze staatsbegroting, naar die gemeenschappelijke overheidsverantwoordelijkheid ofwel de individuele verantwoordelijkheid.”

Minister Ramadhin stelt verder dat indien men weet dat men Covid kan voorkomen en bewust ervoor kiest om het niet te voorkomen, men ook voorbereid moet zijn op de kosten wanneer men ziek wordt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCovid-zorg drukt zwaar op begroting; samenleving moet helpen betalen