donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Covid-testen in Suriname raken op

lees ook ...

Koersen omlaag: CBvS deelt driemaal daags koersen via websit...

De Centrale Bank van Suriname publiceert driemaal per dag wisselkoersen op haar website, zoals aangegeven op haar sociale mediakanaal. De bank benadrukt dat zij de wisselkoersen niet...

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de verschillende RGD- en swablocaties zijn bijna door hun voorraad Covid-19-testen heen. Suriname kreeg tijdens de vierde golf nog 100.000 stuks gedoneerd, waarvan er nu minder dan 20.000 over zijn, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. 20.000 is niet veel gelet op de hoeveelheid testen per dag. Alleen op 5 januari hebben 1.981 personen zich laten testen.

Op 4 januari waren het 1.727 en een dag ervoor 1.697 swabs. Op al deze dagen zijn er records verbroken in het aantal positieven op dag basis. Als deze aantallen zich aanhouden, is de huidige voorraad aan testen goed voor iets langer dan een week. Daarnaast wordt het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) wederom opengesteld als swablocatie, vanwege het groot aantal testen per dag.
Volgens Ramadhin zijn er twee opties voor Suriname.

Er kan een beroep gedaan worden op een eerder getekende overeenkomst met Nederland voor Covid-steun. Uit deze overeenkomst zijn de 100.000 testen tijdens de vierde golf verkregen. Een andere optie is dat Suriname zelf de testen koopt, wat veel geld kost.

Minister Ramadhin zegt dat er heel snel een besluit genomen zal worden over de herbevoorrading van testen. Het aantal besmettingen in de vijfde golf is in raptempo gestegen. De bewindsman roept de samenleving op om zich te laten vaccineren. Er is momenteel een rush ontstaan bij het Zorghotel van mensen die een derde prik (boosterprik) willen nemen. Er zijn nog vaccins in voorraad om dit te kunnen doen.

Mogelijkerwijs komt er binnenkort een nieuwe lading aan vaccins binnen, zegt de minister. Maar hij spoort de samenleving toch aan om niet te wachten op een bepaald soort vaccin. Dit heeft in het verleden ertoe geleid dat mensen zijn komen te overlijden, omdat zij gewacht hebben op een voorkeursvaccin, en in de tussentijd besmet geraakt zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCovid-testen in Suriname raken op