maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Covid-team Suriname adviseert om derde prik te nemen vanaf 18 jaar

lees ook ...

Bouterse en co bedrukt vanwege eis 20 jaar celstraf

Hun gezichten op de foto’s spreken boekdelen, Desi Bouterse en zijn partners in crime kijken bedrukt als ze uit de rechtszaal komen na hun strafeis van 20 jaar cel in hoger beroep is uitgesproken. Teg...

Het Covid-team raadt personen vanaf 18 jaar aan om de derde vaccinatieprik oftewel de boostershot te nemen. Dit advies volgt, omdat de omicronvariant van het coronavirus, zeer besmettelijk is en een ondraaglijke druk op onze gezondheidszorg kan geven. “Maar we kunnen het enigszins beperken wanneer mensen, die langer geleden gevaccineerd zijn, een derde vaccinatieprik krijgen,” zegt Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team.

Er is ondertussen minder keus uit de verschillende merken vaccins. Er komt geen Moderna meer. Pfizer zal over 3 weken op zijn. Van Sinopharm is er genoeg tot 2023. De mensen die niet gevaccineerd zijn en die nog geen Covid hebben gehad, lopen het grootste risico. Omicron is een gevaarlijke variant die heel erg besmettelijk is.

Wereldwijd wordt het vaccinatiebeleid aangescherpt om de opmars van omicron te stuiten. Naast het deels sluiten of beperken van het verkeer bij de grenzen en in de lucht, wordt in sommige landen de leeftijd verlaagd tot 12 jaar voor de derde prik. Ook is de wachttijd om het te krijgen verkort; van 6 naar 3 maanden. In Suriname is de wachttijd 5 maanden. De boosterprik was in eerste instantie bestemd voor iedereen vanaf 40 jaar om de delta en de nieuwe golf besmettingen de baas te zijn.

In Suriname is alleen de leeftijdgrens aangepast om in aanmerking te komen voor de derde dosis vaccin. Iedereen vanaf 18 jaar mag de derde prik halen; ruim 47.500 personen. “De verkorte wachttijd wordt nog overwogen maar het moet ook verantwoord zijn gezien onze vaccin voorraad,” geeft Asin aan.

Als ook de wachttijd verkort zou worden, zouden er 158.000 personen een derde prik moeten krijgen. Maar dat gaat nu niet door de schaarste aan vaccins. Er is nog een voorraad Pfizer voor drie weken, maar door de verruiming naar 18 jaar zal het sneller opraken.

Er is intussen is een nieuwe voorraad AstraZeneca van ruim 65.000 aangekomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCovid-team Suriname adviseert om derde prik te nemen vanaf 18 jaar