Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Covid-hulp aan Inheemse dorpen Zuid-Suriname

kinderen uit Zuid-Suriname worden geënquêteerd over Covid (foto Unicef)

Geplaatst

op

444 (1)

Vijf inheemse dorpen in Zuid- Suriname die getroffen zijn door Covid-19 krijgen hulp van Unicef Suriname en Amazone Conservation Team Suriname(ACT) waarvan de laatste gestationeerd is in Tepu. Het gaat in deze om 2000 mensen waaronder 600 kinderen.

Er zal gezorgd worden voor ondersteuning van huishoudens, toegang tot basis hygiene zoals goede sanitatie, water en kennis van Covid-19. Ook toegang tot basisdiensten als gezondheidszorg en onderwijs wordt in het pakket meegenomen en indien nodig zal er ook psycho-sociale zorg verleend worden. De inwoners van de dorpen zijn er wel van op de hoogte dat ‘vreemden’ buiten het dorp gehouden moeten worden. De kennis die de dorpelingen al hebben over Covid-19 en de implementatie daarvan in het dagelijks leven wordt door Unicef met behulp van de Rangers van ACT onderzocht. Hierbij maken ze gebruik van het Knowledge, Attitude and Practice(KAP) onderzoek. De bedoeling van het project is om de weerbaarheid van de dorpelingen te versterken.

De data uit het KAP onderzoek en interviews met verschillende doelgroepen uit de dorpen zullen als basis gebruikt worden voor het uit te voeren programma. Daarbij zullen bestaande structuren zoals traditionele autoriteiten en andere belanghebbenden in de gemeenschap betrokken worden. Ook zal er rekening gehouden worden met gender, klimaatverandering en duurzaamheid van de interventies. Een belangrijk deel van het programma is dat er jongeren in de dorpen getraind zullen worden om psychosociale steun te kunnen geven aan mensen in nood binnen hun gemeenschap.

Het partnerschap van Unicef met ACT helpt om toegang tot de moeilijker te bereiken gemeenschappen te krijgen en de veerkracht van de meest kwetsbare groepen te vergroten.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

In Suriname komen meer gronduitgifte schandalen aan het licht

Geplaatst

op

Img 75b4332c553d 1

Het laatste woord over de verkaveling van de Cultuurtuin is nog lang niet gezegt, wanneer een veel groter gronduitgifte schandaal aan het licht komt.

In deze gaat het niet om Noersalim maar Ex-Minister Soerdjan van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer (ROGB).
Soerdjan werd door President Bouterse de wacht aangezegd.

Er is aan het licht gekomen dat Soerdjan aan 87 personen en 1 stichting, grond heeft toegewezen.
Alle in deze betrokken belanghebbenden kregen hun bereidverklaring binnen enkele dagen uitgereikt.

De 88 uitgegeven terreinen bedragen samen 73,5299 ha., welke deel uitmaakt van het ’s Lands Boerderij in het district Wanica.

De uitgifte gebeurde in drie verschillende perioden. In het eerste geval dienden 36 personen een aanvraag in op 21 mei en hadden hun bereidverklaringen op 23 mei, al in handen.
In het tweede geval dienden 43 personen hun aanvragen in op 18 juni en hadden reeds op 26 juni een bereidverklaring. In het derde geval gaat het om 8 personen die aanvragen indienden op 14 juni en kregen al op 26 juni hun bereidverklaring.

De percelen zijn aan de personen uitgegeven ter bebouwing en bewoning. Het perceel uitgegeven aan de stichting is bestemd voor zakelijke doeleinden.
Het gaat dan om “Humble at the Top NV”.
De indiening van deze aanvraag geschiedde op 19 juni en de bereidverklaring werd uitgereikt op 26 juni.

Whatsapp Image 2020 07 27 At 12.50.29
Een deel van s’lands boerderij in Suriname

Culturu.com—Ferdinand Louis

Lees verder

Suriname

Eid ul-Adha in Suriname

Geplaatst

op

Cows 4450943 960 720

Eid Ul-Adha, ook wel het offerfeest genoemd, is een feest dat jaarlijks door de muslim gemeenschap wordt gevierd in Suriname. Hierbij herdenken zij dat de profeet Ibrahim van God zijn zoon moest offeren.

De profeet Ibrahim werd nog net op tijd door God gestopt. God had gezorgd voor een ram die de profeet in de plaats van zijn zoon moest offeren. Maar de gehoorzaamheid van de profeet was getest en hij had de zware test glansrijk doorstaan. Op deze dag worden er runderen of schapen geslacht als herdenking aan de ram waarin God had voorzien. En uit dankbaarheid wordt er vlees verdeeld onder hen die het nodig hebben. Het verdelen van vlees zal vooral dit jaar voor vele gezinnen die te lijden hebben onder de gevolgen van de Covid-19 en de financiële crises een zegen zijn.

Eid Ul Adha is een nationale vrije dag in Suriname, die gelijk is gesteld aan de Zondag en wordt dit jaar gevierd op 31 juli.

culturu.com

Lees verder

Meest gelezen