maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
1
(1)

Covid-19 veroorzaakt rellen in cellenhuis Nieuwe Haven

lees ook ...

Meer dan 50% inflatie in 2022

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft vastgesteld dat in december 2022 de inflatie 54.6 procent was. Dit geld niet voor de prijzen in het binnnenland volgens Starnieuws. Deze worden niet ...

Arrestanten in het cellenhuis van Bureau Nieuwe Haven hebben het traliewerk uit zijn voegen gehaald om aandacht te vragen voor covid -19 besmettingen, onder de arrestanten. Videobeelden zijn naar familie gestuurd met klachten over de situatie van de arrestanten, die beweren dat ernstige zieken aan hun lot worden overgelaten. Advocaat Nibte  heeft cliënten onder de arrestanten van dit cellenhuis.

Tu wiki kba un de dyaso besmet nanga corona. Bijna tachtig man unu de dyaso ini a presi. De man n’ e span nanga neks, den e libi unu gewoon in’ a presi. W’e dede ini a presi“, zegt een man, terwijl een ander arrestant op de achtergrond kreunt.  “Bakba den man e tyar’ gi unu lek’ unu na keskesi“, volgens  een ander verderop. De autoriteiten worden door hen verweten van  het verspreiden van ‘fake news’  over de Covid-19-situatie in het cellenhuizen. “De minister” moet volgens hem  ingrijpen.

Een andere video-opname toont  een vernield  traliewerk. “We hebben dit gedaan om aandacht te vragen voor de situatie, omdat de politie weigert een zieke arrestant naar de dokter te brengen”, zegt een arrestant. “W’o broko a doro dya tu, yere“, schreeuwt een gedetineerde terwijl  een ander demonstratief aan een  traliedeur  rammelt.

Er werd luidkeels  geroepen naar dienstdoende politieagenten om de zieke arrestant te komen ophalen. Arrestanten verwerpen  beweringen van de politie, dat  besmette gedetineerden worden afgezonderd van de rest in het cellenhuis.

Dit wordt beaamd door advocaat Maureen Nibte die ook cliënten heeft in dit cellenhuis. Zij heeft maandag een beroep gedaan op kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor om één van haar cliënten die besmet is voorlopig op vrije voeten te stellen, zodat hij thuis verzorgd kan worden door familie. De officier van justitie in die zaak, Manro Danning, protesteerde tegen het verzoek. “De officier heeft zich met hand en tand verzet. Hij heeft aangegeven dat alles onder controle is, dat er elke dag een Covid-arts in het cellenhuis is, dat de mensen worden onderzocht en dat degene die positief zijn afgezonderd zijn van de rest. Niets is minder waar”, bevestigt de advocaat. Aan de hand van de informatie van Danning heeft de rechter afwijzend beslist op haar verzoek.

Nibte zegt dat advocaten niet  meer kunnen doen voor hun cliënten dan op de terechtzittingen of bij de rechter-commissaris te pleiten voor voorlopige invrijheidstelling van arrestanten. De zorg van gedetineerden in de cellenhuizen is staatszorg. Het is de huisvader die aandacht voor de problemen moet vragen bij de autoriteiten, zegt Nibte. Bevoegde autoriteiten waren niet te bereiken voor een reactie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCovid-19 veroorzaakt rellen in cellenhuis Nieuwe Haven