zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
4.3
(6)

Covid 19 Suriname, nog ver van normalisatie

lees ook ...

‘Wan Pipel’ vertoond in Havana ter gelegenheid v...

De ambassade van Suriname in Cuba gaf op dinsdag 9 april 2024 het startschot voor diverse activiteiten ter herdenking van de 45-jarige bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba. Dit begon met een spe...

Hoewel Suriname in het reisadvies van Nederland als hoog risico land wordt aangemerkt voor wat betreft Covid 19, is de vijfde Covid golf aan het afzwakken en bewijzen feiten en cijfers dat de Omicron variant minder gezondheidsschade heeft aangericht. Wel zijn er intussen helaas totaal 1305 peronen overleden aan Covid. Momenteel zijn er 42 mensen in de ziekenhuizen opgenomen vanwege deze longvirus en acht personen op de Intensive Care Units.

Het wekelijks aantal doden vanwege Covid is sterk verminderd, de lockdown is van 11 uur ’s avonds tot 5 uur ’s morgens en de minister van Volksgezondheid deelde mee, dat mogelijk binnenkort de lockdown helemaal wordt opgeheven. Trouwens, minister Amar Ramadhin zelf heeft ondanks zijn twee vaccinaties en de booster reeds twee maal Covid gehad, wat vermoedelijk te danken is aan het risicovol gedrag dat de regerings-functionarissen voor het overgrote deel hebben.

Tijdens de vierde golf was er een grote rush op de vaccinatie centra, waardoor de vaccinatie graad met name in de stad vermoedelijk iets hoger is dan de 40% die het was, daar zijn geen cijfers over gepubliceerd.
Hier mag wel bij vermeld worden dat deze minister kosten noch moeite gespaard heeft te zorgen voor de personal protective equipment van het medisch personeel, de vaccinaties en de sanitizers. Het zig zag beleid wat betreft lockdowns en hoeveel mensen bijeen mogen komen, was onvermijdelijk, omdat het werd aangepast aan de toestand van dat moment.

Het voorschrift om met niet meer dan 50 mensen bijeen te komen, mondkapjes op te hebben en de anderhalf meter afstand te bewaren blijft van kracht. Echter het arrogant gedrag van de president en zijn consorten wordt nog steeds ten toon gespreid. Twee weken geleden vierde Santokhi zijn 63ste verjaardag, waarbij je zou zweren dat er niets na de hand is, want in de verste verte werden geen mondkapjes noch afstand waargenomen, getuige de foto’s die in de media verschenen.

De jarige deed er luchtig over, hij als hoofdpersoon zou niets geweten hebben van het feest dat het kabinet voor hem had georganiseerd, terwijl zijn vrouw hoofd is van dat kabinet. Terwijl gewone burgers grote boetes (5000 srd=ongeveer 200 euro) moeten betalen als ze durven een feest te organiseren, werden weer eens staatsgelden uitgegeven voor het uitgebreide, luxeuze diner waaraan deze innercrowd zich te goed deed.

Preventie belangrijk
Preventie blijft nog altijd belangrijk, mond en neus bedekken, vaak handen wassen en afstand houden (MoHanA) blijft het devies. Voor scholen en grote winkels waar veel mensen bijeenkomen wordt nog altijd je temperatuur gemeten en moeten de handen gedesinfecteerd worden.
Verheugend is dat de scholen open zijn en op scholen waar er geen klassen zijn groter dan 24 leerlingen – dat zijn er weinig- mag de hele klas, de hele week de school bezoeken. Er mag weer gegeten worden in restaurants, maar dan wel op de goed geventileerde terrassen en de happy few kunnen genieten.

Ondanks het koele weer, met voor Suriname frisse temperaturen van tussen 23 en 25 graden, vooral in de avond en de vroege ochtend is het belangrijk elke leef- en werkruimte goed te ventileren. En hoewel de isolatie vervelend en ongezellig kan zijn, is het nog altijd belangrijk zoveel mogelijk thuis te blijven, als je niets speciaals te doen hebt buitenhuis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnCovid 19 Suriname, nog ver van normalisatie