Stephano Biervliet heeft de rechter gisteren tijdens het verhoor zijn deel van het verhaal van 17 februari dit jaar voorgehouden. ‘Pakittow’ zegt dat er sprake was van een coup. Hem is opruiing, poging tot doodslag, poging tot zwaar lichamelijk letsel, brandstichting en vernieling ten laste gelegd. Hij had genoeg reden om een protestdemonstratie te organiseren, maar niet wat er daadwerkelijk gebeurde op die dag.
Biervliet deed zijn relaas. Hij maakte gebruik van zijn recht op demonstratie en kwam op voor wat beloofd was voor de verkiezingen. Samen met de huidige president vocht Biervliet schouder aan schouder tegen deze zaken tijdens de zittingsperiode van de vorige regering. Nu corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek meer dan ooit hoogtij vieren voelde hij zich opnieuw geroepen om te protesteren. Hij kwam op tegen wat fout ging.
Tijdens het plannen van de vreedzame actie heeft hij anderen gehoord, die op een lijn met hem stonden. Enkele dagen voor de actie werd hij opgeroepen door de politie die hem op het hart drukte om de richtlijnen te volgen. Afspraken werden gemaakt. Hij zou begeleiding krijgen van de politie. Op die bewuste dag werd hij geconfronteerd met andere regels vanuit de politie. Ook onder de menigte bleken er partijen te zijn, waaronder gemaskerde gewapende mannen, die een eigen programma hadden en uitvoerden. Pakittow zegt dat hij de uit de hand gelopen situatie niet aankon.
Nadat er werd geschoten werd de situatie oncontroleerbaar. Traangas dat op de menigte werd afgevuurd verergerde de situatie. Zelfs politieagenten en inspecteurs stonden toe te kijken zonder in te grijpen. Zelfs Biervliet en de zijnen werden bedreigd: “No wan man e gwe, mo sut’ a truck panya.”, gaf de vreemde groep te kennen.
Biervliet is ervan overtuigd dat de escalatie van 17 februari minstens evengoed in elkaar is gezet, als de vreedzame protestdemonstratie. “Het was gewoon een coup”, benadrukt hij. Hij was alleen verantwoordelijk voor de bekendgemaakte vreedzame protestactie, maar helemaal niet voor de achter de schermen georganiseerde uit de hand gelopen situatie met plunderingen, brandstichtingen en vernielingen.
Biervliet zegt verder dat “we in een land vol corruptelingen wonen” waarin hij de enige is die durft zijn mond open te doen. Verder is hij ervan overtuigd, dat Suriname vol personen zit met politieke belangen. Hij is de enige die dat nog aan de kaak durft stellen volgens hem.
Tassen van Biervliet en de truckchauffeur Ashween werden in de truck achtergelaten na arrestatie van de chauffeur. In de tas van Biervliet zaten vierduizend US dollars en ongeveer SRD 38.000,- aan contanten, terwijl de chauffeur SRD 4.000,- en zes gram goud in zijn portemonnee had. Er is nog geen spoor van dit alles teruggevonden. Ook alle documenten, inclusief rijbewijs, die de chauffeur op dat moment bij zich had zijn zoek geraakt. De vervolgingsambtenaar belooft dit te zullen onderzoeken.
Bron Foto: Suriname Nieuws Centrale