vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
3.7
(3)

Corruptief, verspillend beleid Chan verhoogt staatsschuld fors

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (1)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van een 7-tal seniore professionals die beseffen dat het bestuur van het land beter moet en beter kan. De opeenvolgende bestuurlijke en economische crises zijn ons nie...

Als de Staatsbegroting van het jaar 2024 wordt goedgekeurd in de Assemblee, zal de staatsschuld fors toenemen. Ware woorden van deze strekking zijn geuit door drs. Steven Debipersad, de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in haar nieuwjaarsvergadering.

De Staatsinkomsten van Suriname zijn voor 2024 begroot op srd 42.5 miljard en de uitgaven op srd 60 miljard. Het tekort, oftewel de staatsschuld zal dus toenemen met 60 miljard – 42,5 miljard= 17,5 miljard. Sranan Peyri is van mening dat dit komt omdat het beleid van Chan Santokhi verspillend is en corruptief.

Vermorsen 

Chan is verspillend, omdat hij als president maandelijks miljoenen US en Euro van de staat verkwanseld aan zijn buitenlandse (zogenaamde dienst-)reizen met familie en vrienden. Maar ook zijn dagelijks vervoer met 6 volgauto’s en meer dan een dozijn bodyguards , of soms een helikopter, wijzen op Chans onnodig hoge kosten en verspilling. Terwijl de politie gebrek aan manschappen en transport heeft zijn er maar liefst 300 politiemannen ingezet voor de beveiliging van de ministers.

Corruptie (fufuru) gestopt

Een kleine terugblik naar het laatste kwartaal van 2023 leert dat een bewezen brokkenpiloot van een bouwbedrijf ( afgebroken hoofdbureau van Politie) als duurste inschrijver toch een vanwege het historisch centrum niet toegestaan nieuw Assemblee gebouw zou bouwen voor 4,5 miljoen USD

Het enige positieve aan deze corruptieve tori is dat de bouw gestopt is, omdat historische- en cultuur deskundigen, alsook de pers  zich als een zwerm bijen op deze zaak gestort heeft. Ondanks heel wat ronduit dom geschetter van het kamp van de Olifant. Ook vanwege het aantoonbare feit dat historisch Paramaribo de miljoenen Us dollars die nu uit het buitenland komen ter renovatie van ons historisch erfgoed, door deze paskwil zou verliezen.  Hiermee is aangetoond dat zelfs een olifant zich terug trekt als die bestormd wordt door een zwerm bijen.

Corruptie onderzoek

Maar er is nog een groot bouwproject van woningen in Paramaribo Noord, waarvoor plotseling 7,5 miljoen U.S. dollar werd gehaald uit de Staatskas, onder het mom van public-private-partnership, terwijl het een keihard commercieel initiatief is van de directie van NV. Pan American en alle huizen al verkocht zijn en afbetaald worden. Zelfs assembleelid Sampie van de VHP coalitie heeft voorgestemd evenals de NDP en NPS oppositie om een onderzoek in te stellen naar deze zaak, die riekt naar corruptie.

Alarmerende stijging staatsschuld

Bovengenoemde voorbeelden tonen aan wat mede de oorzaak is van de alarmerender stijging van de staatschuld vorig jaar. De staatschuld is ondanks de mooie verhaaltjes die de regering ons voorhoudt, nog altijd fors stijgende. In 2023 volgens de cijfers die econoom Debipersad presenteerde, is Surinames schuld gestegen van 100 miljard naar 125 miljard SRD.

Verspilling van staatsgelden en corruptie is volgens ons daarvan een oorzaak en globaal is tekort aan investering in productie (die ons miljoenen U$ en Euro’s kan opleveren) de andere belangrijke reden dat onze staatschuld jaarlijks zo alarmerend stijgt.

Afbeelding Gov Sr. : feestende Chan Santokhi

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

10 REACTIES

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnCorruptief, verspillend beleid Chan verhoogt staatsschuld fors