maandag 15 augustus 2022
28.7 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Controle op houtexporten wordt verscherpt

lees ook ...

Erlan Sleur wil gezond regenwoud voor Inheemsen en de wereld...

Milieuactivist Erlan Sleur vraagt aanpak vanuit de overheid om bedreigingen van grondgebieden van inheemsen tegen te gaan en om het Surinaamse milieu te beschermen, In dit kader heeft hij op 08 august...

De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) zal de controle op de export van hout verscherpen. Deze aanpak moet zorgen voor meer ordening in de sector, vindt SBB-directeur Stanley Betterson. De staat derft door een zwak controlesysteem enorm veel inkomsten. De recente zaak op de Jules Sedney Haven, waarbij houtcontainers met daarin illegaal hout zijn onderschept, is volgens de SBB-topman een eyeopener binnen de houtsector.

Volgens hem worden er haast elke dag houtvoorraden in beslag genomen. Dit zou niet moeten, zegt hij. Echter begrijpen mensen nog steeds niet waar het om gaat. SBB steekt de hand ook in eigen boezem en zal meer werken aan de voorlichting, waardoor de gemeenschap beter zal begrijpen waarom er op een duurzame wijze aan houtkap gedaan moet worden.

Over de voorlichting zijn er al afspraken met diverse media, zodat mensen bewust worden gemaakt. Duurzame houtkap is belangrijk voor behoud van het bos. Volgens Betterson heeft de sector veel meer potentie. Daarom heeft de SBB enkele zaken op orde gesteld om de maximale potentie te benutten uit de houtsector. Om dit doel te halen is er een goede samenwerking nodig met de belanghebbenden uit deze sector.

De kritiek vanuit milieuactivisten dat er aan ongecontroleerde houtkap wordt gedaan, wordt ontkend door Betterson. Hij verwijst naar de cijfers en onderzoekingen die aangeven, dat Suriname nog steeds voor 93 procent uit bos bestaat. De satellietbeelden zijn er, dus men kan komen kijken bij het SBB.

Het vernietigen van het bos komt volgens de SBB-directeur niet door de houtkap, maar vanuit de mijnbouwsector. Suriname heeft zich gecommitteerd om 93 procent bosbedekking te behouden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameControle op houtexporten wordt verscherpt