Het verhogen van de stroomtarieven door het Energie Bedrijf Suriname houdt de gehele samenleving al weken bezig. De huishoudelijke tarieven gaan op termijn minimaal tweemaal omhoog. De Midden- en Klein Bedrijven (MKB) die het belangrijkste zijn als het gaat om productie en werkgelegenheid, zullen op termijn minimaal vier maal meer moeten betalen. Uit onderzoek blijkt dat er heel wat zaken in het accountantsrapport voorkomen die nader bekeken moeten worden om eerlijke stroomtarieven te bepalen.
Ad hoc beslissingen
Per 6 maart 2024 zijn de energietarieven aangepast. De verdere aanpassing van de energietarieven zal in 4 fasen tot en met december 2024 worden doorgevoerd. Om de huishoudens tegemoet te komen verstrekt de overheid tot en met juni 2024 subjectsubsidie aan de huishoudelijke afnemer met een verbruik tussen 0-900 kWh, tot een bedrag van SRD 400.
Dat men achterstevoren werkt is weer duidelijk bewezen, ook dat men ad hoc de beslissing heeft genomen om een ieder die dat nodig heeft en beneden de 900 kilowatt uur verbruikt tijdelijk 400 srd steun te geven.
In de praktijk subsidieert de overheid ook de mensen die appartementen verhuren die heel slim een 1 fase stroom hebben en de bezoekers een maximaal verbruik van kilowattuur opleggen. Daarboven moet men extra betalen. Echter wordt het bedrag van de huur in valuta gevraagd of de tegenwaarde ervan. Dus de overheid kan niet eens nagaan wie de echte zwakke huishoudens zijn terwijl het Ministerie van Sociale Zaken een datasysteem heeft.
Impact samenleving
Welke impact zal dat hebben voor de samenleving? Uit eerdere verhogingen weten we dat wanneer je het elektriciteitstarief omhoog brengt praktisch in alle geledingen van de maatschappij kostenverhogingen optreden en als gevolg daarvan ook prijsverhogingen.
Vandaar dat de overheid bij het nemen van dit soort maatregelen extra zorgvuldig moet zijn bij het vaststellen van het tarief. Maar helaas heeft de overheid niet voor het belangrijkste gezorgd: dat men geen oneigenlijke (=vreemde) kosten bij het tarief optelt die er eigenlijk niet in thuis horen.
Bijvoorbeeld, bij de kosten die EBS maakt is berekend dat er 15 miljoen srd gereserveerd is voor EAS, Elektriciteits Autoriteit Suriname, iets dat niet in de wet staat. Wat wel in de wet staat is dat de EAS inderdaad de autoriteit is maar dat die door de Surinaamse staat betaald wordt en niet door de consumenten van de EBS.
Onjuiste berekening
Het feit dat nog steeds de kostprijs per kilowattuur onjuist berekend is maakt dat de samenleving zomaar is belast met een hoge prijs per kilowattuur. Ir. Edmund Neus, die in de commissie zit om te komen tot een eerlijk tarief voor die samenleving, antwoorde op de vraag of dit het tarief was die de commissie had voorgesteld : “Absoluut niet. De commissie had uiteindelijk een prijs vastgesteld van 1,70 srd per kilowattuur en een vastrecht van 150 srd”. In de bekendmaking hieronder ziet u wat EBS uiteindelijk besloten heeft.