maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Constitutioneel Hof ontvangt verzoekschriften voor toetsing grondwet en verdragen

lees ook ...

Surinaamse teams strijden in Nederlandse voedselsystemenweds...

De Wageningen Universiteit en Research (WUR) heeft de 18 teams bekendgemaakt die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de finale van de Food Systems Innovation Challenge in Wageningen. Deze competiti...

Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft drie verzoekschriften ontvangen voor toetsing aan de grondwet en internationale verdragen. Deze verzoekschriften, ingediend door advocaten Edward Naarendorp, Vishal Balradj en Iris Nazir, betreffen respectievelijk wetsartikelen uit de Wet Auteursrecht 1913, het Burgerlijk Wetboek en de Kieswet en Kiesregeling. Ze worden ondersteund door politieke partijen DA’91, De Nieuwe Leeuw en De Nieuwe Wind.

Volgens de afspraken met de indieners, waarvan sommige dateren vanaf oktober 2023, zullen de verzoekschriften door het CHof worden behandeld en beoordeeld. Als een verzoekschrift versneld moet worden behandeld, moet hiervoor een gemotiveerd verzoek worden ingediend. De plenaire vergadering van het CHof zal beslissen of dit verzoek wordt ingewilligd, aldus CHof-voorzitter Gloria Stirling.

Het CHof zal in eerste instantie beoordelen of de verzoekschriften voldoen aan de criteria gesteld in artikel 15 lid 2a van de Wet Constitutioneel Hof. Binnen een week zullen de indieners hierover bericht ontvangen. De behandeling van de verzoekschriften zal plaatsvinden binnen de wettelijk voorgeschreven termijn van drie maanden. Echter, de behandeling kan vertraging oplopen vanwege beperkte middelen, achterstand en de complexiteit van de rechtsvragen die moeten worden beantwoord.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConstitutioneel Hof ontvangt verzoekschriften voor toetsing grondwet en verdragen