vrijdag 2 december 2022
24.7 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
0
(0)

Constitutioneel Hof heeft plaatsvervangend secretaris

lees ook ...

Spanningen tussen Brunswijk en Santokhi -Brandstof duurder-9...

- Spanningen tussen regeringspartners VHP en ABOP steeds openlijker - Brandstof vandaag weer duurder. een liter loodvrij kost nu bijna 27 SRD - 95% van de georganiseerde leerkrachten bleven gisteren...

Moïra Jo-Anne Breidel is als plaatsvervangend secretaris toegevoegd aan het Constitutioneel Hof (CH). Haar beëdiging heeft gisteren plaatsgevonden, waarbij zij de belofte heeft afgelegd tegenover CH-voorzitter Gloria Karg-Stirling. Breidel spreekt van een uitdaging en een functie die ze ambieerde.

“Het is een heel bijzonder moment in mijn leven. Iets waar ik al lang naar uitkeek,” zegt het nieuwbakken lid. Volgens haar zal het geen moeilijke uitdaging zijn. De juriste loopt al vanaf 1 april dit jaar mee en oefen de werkzaamheden ook als zodanig uit.

Het CH is het grondwettelijk hof van de Republiek Suriname. Het ontbreken van een CH werd in 2015 als een dreigend probleem gezien, toen de Krijgsraad dat jaar besloot dat de Amnestiewet van 2012, die de vervolging van de Decembermoorden had moeten stopzetten, eerst door het CH moest worden getest.

Het CH is op 7 mei 2020 geïnstalleerd voor een zittingsduur van vijf jaar. President Chandrikapersad Santokhi benadrukte toen dat het CH een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan is, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft.

Deze zijn het toetsen van wetten aan de inhoud van de grondwet en internationale verdragen en het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConstitutioneel Hof heeft plaatsvervangend secretaris