woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
5
(1)

Consensus met IMF in het vooruitzicht

lees ook ...

Filippijnse verpleegkundigen voor het Academisch Ziekenhuis ...

Verpleegkundigen zijn gehaald uit de Filippijnen ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na werkafspraken zullen zij ingezet worden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Het minist...

De regering is momenteel op weg naar consensus met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over ondersteuning van het herstelplan van de regering. De staf van het IMF heeft tussen 25 januari en 9 februari 2021 een officiële virtuele missie uitgevoerd waarbij er ontmoetingen zijn geweest met functionarissen van de regering en een brede reeks vertegenwoordigers van de particuliere sector, leden van het parlement, vakbonden en burgergroepen. De regering verwacht op korte termijn de succesvolle afronding van de zogenaamde ‘Staff Level Agreement’ (SLA) bekend te maken.

De SLA betekent nog geen officiële samenwerking, maar een technische overeenkomst omtrent de vorm en inhoud van de ondersteuning aan het Surinaamse herstelplan. De daarbij behorende documenten worden vervolgens aan de Executive Board van het IMF voorgelegd. De oorspronkelijke deadline voor de SLA was door Suriname gesteld op 24 maart 2021, vanwege afspraken met schuldeisers. Aangezien er een kans is dat deze datum wordt overschreden, zal Suriname uit voorzorg toestemmingsverzoeken uit doen gaan om de uitstel van betaling van de zogenaamde ‘Oppenheimer bonds’ te verlengen. Dit zal Suriname extra tijd geven om de onderhandelingen ordelijk en systematisch te finaliseren.

Na de SLA kan er worden overgegaan tot de volgende stap van de aanname van de ‘Extended Fund Facility’ (EFF) in de executive board. Dit zal na een aantal weken plaatsvinden, waarna het IMF inkomt met betalingsbalanssteun aan de Centrale Bank van Suriname(CBvS). Hiermee wordt de positie van de CBvS in één keer behoorlijk versterkt.

Na afronding van de SLA wordt ook een aanvang gemaakt met formele onderhandelingen met de bondholders. Het doel is om te komen tot herstructurering van de schulden. Dit is een belangrijk onderdeel van het herstelplan. De finale versie van het herstelplan wordt binnenkort bij DNA ingediend voor goedkeuring.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConsensus met IMF in het vooruitzicht