woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
21 C
Amsterdam
0
(0)

Concurrentievermogen Surinaamse rijst op exportmarkt zwak; verbetering nodig

lees ook ...

Minister Ori: “Stilstand in onderwijs binnenland moet ...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft de eerste interministeriële sessie gehouden gericht op het oplossen van de onderwijsproblematiek in het binnenland. Bij dit overl...

President Chandrikapersad Santokhi wil verbetering van de rijstproductie. Dit is nodig om het concurrentievermogen van lokale producten op de internationale markt te versterken. Santokhi maakte dit duidelijk tijdens een ondernemersavond dit weekend aan het rijstdistrict Nickerie. Tijdens deze bijeenkomst zijn ook de maatregelen vanuit de overheid om de sector te stimuleren besproken.

Het staatshoofd uitte ook zijn bezorgdheid over barrières in de rijstsector. “Deze ontstaan vanwege gebrekkige onderlinge communicatie, en samenwerking tussen de stakeholdersorganisaties van de producenten, verwerkers en exporteurs die verder zal verslechteren, als er geen maatregelen genomen worden”, zei Santokhi.

Dat het concurrentievermogen van de Surinaamse rijst, op de exportmarkt zwak is, ligt volgens de president aan het gebrek aan gestructureerde sturing van de sector door de koepelorganisaties. “Ondanks de daling in de productie van rijst vanwege wateroverlast en achterstallig onderhoud van de infrastructuur, werd dankzij de enorme inzet van de Surinaamse overheid per seizoen toch circa 26.000 ha ingezaaid.”

De president is ervan overtuigd dat met de maatregelen, die momenteel door de overheid getroffen worden, waarbij de natte en droge infrastructuur in orde worden gemaakt dat rijstboeren het komende jaar hogere producties zullen hebben.

“Het is te merken dat de boeren beginnen hun verwaarloosde en braakliggende terreinen in orde te maken. Kleinere boeren zullen een belangrijke rol hebben in het produceren van zaaizaad.

De maatregelen van de overheid worden door zo veel mogelijke actoren in de keten, in het bijzonder producenten, verwerkers en handelaren ondersteund. “Binnenkort, is onze Productschap Rijst een feit en daarmee hopen wij in staat te zijn, beter te kunnen concurreren,” zei het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConcurrentievermogen Surinaamse rijst op exportmarkt zwak; verbetering nodig