woensdag 7 december 2022
27.1 C
Paramaribo
4.3 C
Amsterdam
0
(0)

Concurrentievermogen Surinaamse rijst op exportmarkt zwak; verbetering nodig

lees ook ...

FOLS encourages teachers to take Wednesday off from work

The Federation of Organizations of Teachers in Suriname (FOLS) presidium has made the decision to request that all of its member unions remain at home on Wednesday, November 30. It is a one-day action...

President Chandrikapersad Santokhi wil verbetering van de rijstproductie. Dit is nodig om het concurrentievermogen van lokale producten op de internationale markt te versterken. Santokhi maakte dit duidelijk tijdens een ondernemersavond dit weekend aan het rijstdistrict Nickerie. Tijdens deze bijeenkomst zijn ook de maatregelen vanuit de overheid om de sector te stimuleren besproken.

Het staatshoofd uitte ook zijn bezorgdheid over barrières in de rijstsector. “Deze ontstaan vanwege gebrekkige onderlinge communicatie, en samenwerking tussen de stakeholdersorganisaties van de producenten, verwerkers en exporteurs die verder zal verslechteren, als er geen maatregelen genomen worden”, zei Santokhi.

Dat het concurrentievermogen van de Surinaamse rijst, op de exportmarkt zwak is, ligt volgens de president aan het gebrek aan gestructureerde sturing van de sector door de koepelorganisaties. “Ondanks de daling in de productie van rijst vanwege wateroverlast en achterstallig onderhoud van de infrastructuur, werd dankzij de enorme inzet van de Surinaamse overheid per seizoen toch circa 26.000 ha ingezaaid.”

De president is ervan overtuigd dat met de maatregelen, die momenteel door de overheid getroffen worden, waarbij de natte en droge infrastructuur in orde worden gemaakt dat rijstboeren het komende jaar hogere producties zullen hebben.

“Het is te merken dat de boeren beginnen hun verwaarloosde en braakliggende terreinen in orde te maken. Kleinere boeren zullen een belangrijke rol hebben in het produceren van zaaizaad.

De maatregelen van de overheid worden door zo veel mogelijke actoren in de keten, in het bijzonder producenten, verwerkers en handelaren ondersteund. “Binnenkort, is onze Productschap Rijst een feit en daarmee hopen wij in staat te zijn, beter te kunnen concurreren,” zei het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConcurrentievermogen Surinaamse rijst op exportmarkt zwak; verbetering nodig